Fertilizarea de primavara a tufelor de capsuni este esentiala pentru a va asigura ca aveti o cultura bogata de fructe iar acestea vor ajunge la maturitate si vor fi aromate si dulci. Hai sa vedem ce trebuie sa faci pentru ca plantele tale de capsuni sa fie sanatoase si roditoare.
Experții spun cu o singură voce: trebuie să fertilizezi solul cu căpșuni. Singurele excepții sunt acele rasaduri pe care le-ați plantat în august – nu au nevoie de porții suplimentare de hrană. În toate celelalte cazuri, complexul de îngrijire de primavara/toamna pentru fructe de capsune trebuie inclus în procedura de aplicare a îngrășămintelor.
Când ar trebui să fertilizez?
De la mijlocul lunii septembrie până la sfârșitul lunii octombrie, în funcție de locul în care sunteti si din martie pana in mai, pentru sezonul de primavara. Unii grădinari combină fertilizarea căpșunilor cu tăierea frunzelor în rozete și pregătirea stratului pentru iarnă (cand vorbim de fertilizarea de toamna).
Cum să fertilizezi tufele de căpșuni?
Mai jos sunt câteva rețete excelente de fertilizatori – alegeți la discreția dvs.
- Luați 20 g de sare de potasiu și 10 g de superfosfat, dizolvați granulele în 10 l apă. Se toarnă între rândurile de tufe de capsuni.
- Pentru hrănirea rădăcinilor, puteți adăuga următoarea compoziție: 20 g sare de potasiu + 2 linguri nitrofoska (ingrasamant foliar) se dizolvă nitrofoscul în 10 litri de apă. O jumătate de litru de amestec va fi suficient pentru o singură udare.
- Adaugă 2 linguri de superfosfat și 1 pahar de cenușă de lemn într-un amestec de mullein diluat (1 litru de infuzie la 10 litri de apă). Această cantitate de îngrășământ este suficientă pentru a uda 1 metru pătrat de strat plantat.
- Cumparati doar un complex gata făcut de îngrășăminte pentru culturile de fructe și fructe de pădure marcat pentru primavara sau toamna. Astfel de îngrășăminte conțin de obicei nu numai componentele principale, de bază, ci și o serie de alte vitamine și minerale, într-o compoziție echilibrată.
Nu neglijați nici fertilizarea de toamnă a căpșunilor, deoarece îngrășămintele ajută cultura să se redreseze după perioada de vară și să supraviețuiască frigului iernii.