Vinete cu usturoi la borcan – nu trebuie să lipsească din cămara ta cu borcane pentru iarnă

vinete cu usturoi reteta

Dacă încă nu ai gustat vinetele cu usturoi, nu mai pierde timpul. Această rețetă este delicioasă și ușor de preparat. Vinetele cu usturoi la borcan sunt atât de bune, încât pot fi servite doar cu pâine.

Ingrediente:

  • 5 kg vinete, 1 kg ardei gras
  • 1 ardei iute, 200 gr usturoi
  • 200 ml ulei de floarea soarelui, câteva crenguțe de pătrunjel
  • 200 ml oțet 9%, 200 gr zahăr
  • Sare (după gust)

Mod de preparare:

Spălăm vinetele, le uscăm, le tăiem în bucăți mari și le punem într-un castron. Adăugăm sare și amestecăm, apoi le lăsăm deoparte timp de aproximativ 5 ore, pentru ca vinetele să elibereze sucul.

Scoatem semințele din ardeiul iute și ardeii grași și-i dăm prin mașina de tocat carne. Adăugăm apoi ulei de floarea soarelui, pătrunjel tocat mărunt și zahăr și gătim ardeii la foc mare până încep să fiarbă, apoi reducem focul și-i mai lăsăm pe aragaz încă 10-15 minute, amestecând din când în când.

Adăugăm apoi oțetul și usturoiul decojit și dat prin mașina de tocat. Mai lăsăm ardeii să fiarbă încă 2-3 minute. Luăm apoi marinada obținuță de pe aragaz și înmuiem vinetele în ea. Punem apoi vinetele în borcane curate pe care le acoperim cu capace.

Sterilizăm borcanele cu vinete timp de 40-50 de minute, apoi înfiletăm bine capacele. Întoarcem borcanele cu susul în jos, le acoperim cu o pătură și le lăsăm să se răcească complet.

Când borcanele cu vinete s-au răcit, le depozităm într-un loc întunecat și răcoros, de preferat în cămară sau în pivniță. Vinetele cu usturoi sunt pregătite pentru iarnă! Poftă bună și spor la gătit!