ficatul imbunatatirea functiei

Ficatul este cea mai mare glandă din organism care produce hormoni și enzime, neutralizează toxinele și este implicată în procesele metabolice. Cu toate acestea, în timp, toxinele se acumulează în ficat din cauza diferiților factori. Atunci când ficatul este plin de toxine, nu mai funcționează cum trebuie.

Daci ai simptome care indică faptul că ficatul tău este afectat, trebuie să mergi la medic.

Semne care arată faptul că în ficat s-au acumulat toxine:

Durere sau senzație de greutate la nivelul abdomenului superior

Dacă mănânci prea multe grăsimi, este posibil ca ficatul tău să se mărească. Acest lucru provoacă o presiune în piept și în abdomenul superior.

Greață

Greața ar putea fi un semn al problemelor hepatice. Este posibil să te simți rău după ce consumi alimente grase. Greața poate fi însoțită de alte simptome precum amețeli, vărsături, diaree, probleme intestinale.

Piele sensibilă 

Dacă ficatul este plin de toxine, pielea se irită și apar erupții cutanate. De asemenea, albul ochilor se îngălbenește dacă boala progresează rapid.

Oboseală și stare de slăbiciune

Persoanele cu ficatul afectat se simt adesea obosite și nu au poftă de mâncare. Dacă aceste simptome persistă, trebuie consultat un medic.

Temperatură

Uneori, pacienții cu probleme hepatice se confruntă cu dureri abdominale și oboseală. Dacă ai și tu aceste simptome, monitorizează-ți temperatura corpului.

Dureri musculare

Dacă te confrunți cu dureri musculare și articulare constante, sau dacă ai vânătăi pe piele și umflături la nivelul picioarelor, este posibil ca ficatul tău să nu funcționeze corect.

Schimbarea culorii urinei și a fecalelor

Dacă ficatul nu funcționează cum trebuie, urina poate căpăta o culoare întunecată, în timp ce scaunele ar putea deveni mai deschise la culoare.

Sângerări

Sângerările nazale frecvente sau vânătăile apărute fără un motiv aparent sunt cauzate de funcția hepatică slabă.

Cum îți poți proteja ficatul?

Ficatul este ca un filtru care curăță în mod constant sângele de substanțe nocive. Are mulți „dușmani” de care trebuie să scape pentru ca organismul să funcționeze corect.

„Inamicii” ficatului sunt: alcoolul, alimentele grase, sedentarismul, suplimentele pentru slăbit, analgezicele folosite frecvent.

Pentru ca ficatul tău să funcționeze corect, este necesar să renunți la obiceiurile proaste și să începi să mănânci sănătos. Hidratează-ți corpul consumând cel puțin 2 litri de apă pe zi și adaugă în dieta ta alimente precum: brânză, turmeric, miere, cereale, mere, banane, piersici, caise, pere, dovleac, morcovi, sfeclă, conopidă, dovlecei.