Varză murată la borcan – cea mai ușoară rețetă, fără sterilizare
In fiecare iarna pun pe masa, alaturi de alte bucate delicioase, varza murata. Membrii familiei mele spun ca varza murata pusa de mine la borcan este cea mai gustoasa. Astazi am decis sa impartasesc cu voi reteta pe care o folosesc eu in fiecare an.
Ingrediente:
- 2 kg varza alba, 2 morcovi
- Cativa catei de usturoi, 1 litru apa
- 100 ml ulei de floarea soarelui, 100 gr zahar
- 2 linguri sare, cateva frunze de dafin
- Cateva boabe de piper negru, 1 lingura otet
Mod de preparare:
Pentru inceput pregatim legumele. Decojim morcovii si usturoiul. Tocam apoi varza. Dam morcovii printr-o razatoare grosiera.
Amestecam varza cu morcovii intr-un vas incapator. Punem apoi amestecul in borcane curate. Nu este necesar sa presam foarte tare varza.
Acum pregatim saramura. Turnam apa intr-o cratita si asteptam sa fiarba. Adaugam apoi sare, zahar, frunze de dafin si boabe de piper negru. Amestecam bine, apoi adaugam uleiul de floarea soarelui. Asteptam sa fiarba din nou timp de 2 minute, apoi luam cratita de pe foc.
Adaugam cateii de usturoi si otetul in saramura. Amestecam din nou. Turnam saramura in borcanele cu varza si morcov. Acoperim borcanele cu o farfurie si le lasam sa se raceasca.
Indepartam apoi farfuria si inchidem borcanele cu capace. Le infiletam bine. Depozitam apoi borcanele intr-un loc intunecat si rece, de preferat in pivnita. Varza murata poate fi pastrata la rece timp de cel putin un an.
Incearca reteta noastra si pregateste-ti din timp borcanele cu varza murata pentru iarna. Pofta buna alaturi de cei dragi si spor la gatit!
Update:
Pentru ca unele gospodina m-au tras de urechi spunandu-mi:
Nu înțeleg rostul uleiul ,zahărului și a oțetului, doar cu apă și sare se mureaza ideal
am decis sa fac un mic update in care sa explic rolul acestor ingrediente.
- Uleiul de floarea soarelui: Acesta contribuie la conservarea varzei. Uleiul creează un strat la suprafața saramurii, care împiedică aerul să pătrundă, ajutând la prevenirea formării bacteriilor dăunătoare și menținând varza într-o stare bună.
- Zahărul: Zahărul echilibrează gustul saramurii, adăugând un ușor gust dulceag care contrastează cu sarea și aciditatea otetului. De asemenea, zahărul poate ajuta la dezvoltarea bacteriilor lactice benefice, care sunt responsabile pentru fermentarea varzei.
- Oțetul: Acesta acționează ca un conservant natural și contribuie la aciditatea saramurii. Aciditatea inhibă creșterea bacteriilor nedorite, asigurând că varza rămâne proaspătă și sănătoasă pentru o perioadă îndelungată. Oțetul, de asemenea, dă varzei murate un gust caracteristic.
În rețetele de murături, echilibrul dintre sare, zahăr și oțet este esențial. Fiecare ingredient are un rol important în conservarea, aroma și textura produsului final. Echilibrul corect dintre aceste ingrediente va produce o varză murată delicioasă și sănătoasă, perfectă pentru mesele de iarnă.
Nota: nu ezitati niciodata sa ma intrebati daca nu intelegeti rolul vreounui ingredient. Sunt aici sa explic si sa clarific orice nelamurire. Multumesc.