ceai-de-valeriana

Încă din antichitate, valeriana a fost recunoscută pentru proprietățile ei calmante. Ea este renumită pentru combaterea unor afecțiuni precum: insomnia, nervozitatea și tulburarea digestivă.

Insomnia.

Acidul valerianic este un compus esențial al acestei plante care are un efect relaxant asupra sistemului nervos central. În felul acesta, se ameliorează considerabil calitatea somnului.

Valeriana poate fi utilizată în combinație cu alte plante, precum: păducel, musețel sau hamei. Însă nu te aștepta la rezultate rapide; efectele ei se vor simți considerabil după o lună de utilizare. Însă, ține cont de următorul sfat: dacă folosești valeriana o perioadă mai lungă de 6 săptămâni, te poți confrunta cu insomnii.

Stările de nervozitate.

Uleiul esențial care se obține din substanța activa are efecte calmante și decontractante. Astfel, valeriana poate fi remedial perfect atunci când ești nervoasă sau atunci când te afli într-o stare de anxietate. Însă nu uita sa ti cont de următorul sfat: nu este indicat să sofezi după ce iei valeriana deoarece reflexele tale sunt diminuate datorită efectului sedativ.

Tulburările digestive.

Această plantă este considerat un remediu perfect în cazul persoanelor care se confruntă des cu crampe abdominale sau alte tulburări la nivelul digestiv. Datorită proprietăților calmante, valeriana calmează spasmele abdominale și durerile intestinale. Important: poți folosi valeriana în cazul în care te confrunți cu sindromul de colon iritabil.

Această plantă nu creează dependență însă urmează cu strictețe dozele recomandate de medic. De asemena, valeriana nu trebuie consumată de femeile însărcinate și de copii.  Mai mult de atât, dacă e luată în exces, plantă da crampe gastrice sau stări de oboseală.

Rețeta ceai de valeriana:

Se pune o linguriță (2-3 grame) de rădăcină mărunțită de valeriană în 250 ml de apă fierbinte și se lasă totul la infuzat pentru 10-15 minute.

Se pot bea 2 căni de ceai pe parcursul zilei sau seara, înainte de culcare.

Ceaiul de valeriană poate fi consumat în cure de două săptămâni, dar întotdeauna după îndemnul unui medic specialist.