Vaccinarea, obligatorie din februarie. Amenzi de până la 10000 RON pentru părinții care..

De la finalul lunii februarie, vaccinarea ar putea deveni obligatorie în România. După ce a fost blocat mai mult de 2 ani, proiectul a fost acum reluat și poate fi dezbătut în procedură de urgență.

Conform acestei legi, părinții care refuză să particile la acțiuni de informare privind imunizarea și beneficiile acesteia vor fi sanctionati de la avertismente, pana la amenzi de până la 10000 RON. Singurul motiv pentru care un părinte ar putea refuza vaccinarea este dacă acesta prezintă reacții adverse.

Totodată, dacă legea va fi adoptată în această formă, copiii nevaccinați nu vor putea fi acceptați la grădiniță sau la școală. La înscrierea în colectivitate, părinții sunt obligați să prezinte o adeverință care să prezinte vaccinurile efectuate. Dacă acestea nu au fost făcute sau lista este incompletă, copilul va trebui să fie vaccinat pentru completarea listei în termen de un an.

Conform aceleiași legi, autoritățile sunt obligate să asigure dozele necesare de vaccin. Această lege are rolul de a proteja copiii împotriva rubeolei, oreionului și rujeolei (prin vaccinul ROR), împotriva difteriei, tusei convulsive, poliomelitei, hepatitei B și tetanosului.

Pentru ca legea sa intre în vigoare, trebuie să fie votată în Camera Deputaților, sa fie promulgată de președintele statului iar apoi să fie publicată în Monitorul Oficial. Conform ultimelor noutăți, această lege ar putea deveni obligatorie de la finalul lunii februarie.