Tuberculul cu gust picant, care creste pofta de mancare, intareste si activeaza vilozitatile intestinale, este un excelent antiparazitar. Este unul dintre remediile antice.
A fost folosit Egpitul antic, America de Sud si chiar in Roma antica. Hipocrate l-a recomandat pentru tratarea infectiilor, ranilor si leprei.
In Evul Mediu, usturoiul era medicamentul taranilor saraci, care il consumau in cantitati mari ca terapie. Nu este recomandat in doze mari in caz de sangerari, ulcer si sarcina.
Un studiu a demonstrat ca usturoiul are capacitatea de a curata peretii vaselor de sange si ai arterelor de 2.5 ori mai bine decat colesterolul HDL (bun).
Usturoiul contine: apa 61%, carbohidrati 30.5%, proteine 6.5%, grasimi 0.3%, magneziu, sodiu, potasiu, calciu, fosfor, nitrati, sulf, fier, iod, cupru, mangan, zinc, brom, arsenic, siliciul, vitaminele B1, B6, B12, C, D, H in principal antibiotice.
Usturoiul curata sangele, este antiseptic, antiparazitar, anticancerigen, hipotensiv, antinicotinic, hipoglicemiant, antireumatic, actioneaza impotriva nematodelor, ulcerului din tractul digestiv, actioneaza ca un balsam, reduce trigliceridele si colesterolul, combate obseala.
De asemenea, normalizeaza bataile inimii si, in acelasi timp, mareste amploarea batailor inimii. Este eficient pentru astm, tuse convulsiva, tuberculoza, gripa, raceli, boli infectioase, echilibreaza tensiunea arteriala, dizolva grasimile si calciul anorganic depusa in vasele de sange.
Atunci cand este combinat cu carbune, este eficient impotriva crampelor intestinale.
Cei ce mananca mult usturoi nu sunt atacati, atat de usor, de tantari. Multi autori vorbesc desore efectul sau insecticid. Pentru a preveni mirosul tipic de usturoi din gura, exista pe piara preparate sub forma de suc, extract hidroalcoolic, tablete sau capsule.
Pentru a elimina respiratia urat mirositoare dupa consumul de usturoi crud (care este cea mai buna forma de usturoi) putem bea suc din fruze, flori sau fructe de paducel, care ajuta si la reglarea ritmului cardiac sau putem mesteca frunze de menta sau patrunjel.
Consumul a 2-4 catei de usturoi pe zi, poate combate inflamatia intestinala, cronica, parazitii, ciupercii, viermii si teniile si poate preveni ateroscleroza.
De ce este usturoiul atat de eficient?
Lacidipina, un ingredient activ al usturoiului, incetineste progresia aterosclerozei, mult mai bine decat medicamentele chimice utilizate pentru tratarea bolii. In plus, usturoiul actioneaza si ca un blasam pentru organele pulmonare si ajuta, in mod eficient, la reglarea zaharului din sange.
Usturoiul previne dezvoltarea aterosclerozei, inflamatiei intestinale sau diareei, este activ in indepartarea metalelor grele din corp, intareste sistemul imunitar, reduce riscul bolilor de inima. Deoarece ajuta la detoxifierea mucoasei intestinale, sustine si metabolismul grasimilor.
Consumul zilnic de usturoi crud si ceapa, pentru o perioada mai lunga de timp, ne ajuta sa mentinem o buna circulatie sangvina. De asemenea, distruge posibilitatea aparitiei parazitilor si previne atacurile de corp.
Pentru utilizare externa: rani, ulcere, negi, muscaturi de insecte, scabie, surditate si dureri de ureche.
Unele forme de oxigen molecular (specii de oxien reactiv ROS) au o sarcina foarte periculoasa in procesul de imbatranire, deoarece provoaca modificari ale ADN-ului, proteinelor si lipidelor.
Extractele din usturoi mai vechi (cel putin 20 de luni) au antioxidanti care previn aceste efecte secundare. Usturoiul distruge ROS si promoveaza enzimele antioxidante, previne oxidarea grasimilor si reduce daunele ischemice.
Componentele usturoiului ucid parazitii, ciupercile, mucegaiurile, bacteriile. Usturoiul gatit sau tratat termic isi pierde aproape toate proprietatile sanatoase.
Pentru a preveni mirosul de usturoi, taie-l in bucati mici, pune-l intr-un castron si toarna peste el ulei de masline extravirgin. Consuma cate o lingura pe zi si bea imediat un pahar de apa. Consuma usturoiul pe stomacul gol, cu aproximativ 45 de minute inainte de mese, dimineata si seara.
In caz de reactii alergice sau arsuri la stomac, redu doza. Rezultatele ar trebui sa apara dupa cel putin o luna de tratament.