turmeric-beneficii

Conform studiilor, turmericul îmbunătățește starea de sănătate inclusiv persoanelor sănătoase. Un studiu publicat în „Nutrition Journal” în 2012 a arătat, în premieră, că suplimentele alimentare precum curcumina pot mări calitatea și chiar speranța de viață.

Curcumina este principalul polifenol găsit în turmeric, într-o concentrație de 3% / greutate uscată. Culoarea sa galbenă intensă se datorează tocmai acestui compus. Studiul a fost realizat pe persoane sănătoase, de vârstă medie, care au fost împărțite în două grupuri: un grup a primit doze mici de curcumină timp de 4 săptămâni ( 80mg / zi ), celălalt grup a primit un placebo.

Mostrele de salivă și de sânge au fost investigate de către cercetători: înainte și după studiu. Aceste două măsuri sunt importante pentru promovarea sănătății:

 • Concentrațiile plasmatice de oxid nitric și molecula solubilă de adeziune intracelulară
 • Activitățile salivare ale amilazei și statusul antioxidant
 • Nivelurile plasmatice de trigliceride și colesterol
 • Concentrațiile plasmatice de mieloperoxidază și proteina C-reactivă

Rezultatele au fost deosebit de bune, întrucât curcumina

 • A scăzut trigliceridele din sânge, însă nu și colesterolul
 • A crescut conținutul plasmatic de oxid nitric ( moleculă care împiedică creșterea tensiunii arteriale )
 • A scăzut concentrațiile unei molecule asociate cu ateroscleroza
 • A redus stresul oxidativ, stresul sistemului nervos
 • A redus conținutul plasmatic de beta-amiloid ( un marker al îmbătrânirii creierului și al bolii Alzheimer )
 • A redus un marker al leziunilor hepatice

Autorii studiului afirmă că la persoanele aparent sănătoase o doză relativ mică de curcumină poate avea diverse efecte de îmbunătățire a sănătății. Studiile umane anterioare au fost realizate cu doze mult mai mari și pe persoane afectate de diferite boli.

Concluziile studiului

 • Curcumina poate aduce beneficii la persoanele fără o stare imediată de boală
 • Are capacitatea de a susține, în mod natural, numeroase sisteme complexe ale corpului
 • Împiedică instalarea bolilor
 • Poate modula, simultan, numeroase căi din corp, acționând într-un mod uimitor de inteligent
 • Este un agent vindecător, ne protejează de numeroase boli cronice
 • Consumat chiar și cu moderație sau chiar numai în doze culinare, acționează ca un tonic general

Contraindicatii turmeric:

Turmericul, cunoscut și ca curcumină, este un condiment popular folosit atât în bucătărie, cât și în scopuri medicinale. Cu toate acestea, există anumite situații în care consumul de turmeric poate fi contraindicat sau necesită precauții:

Afectiuni Biliare: Persoanele cu pietre la bilă sau alte afecțiuni ale vezicii biliare ar trebui să evite turmericul, deoarece poate stimula contracția vezicii biliare.

Probleme Gastrointestinale: Turmericul poate provoca iritații ale stomacului la unele persoane, în special la doze mari, ducând la arsuri stomacale sau gastroesofagiene.

Afectiuni Hemoragice: Datorită proprietăților sale anticoagulante, turmericul ar trebui evitat de către persoanele cu afecțiuni hemoragice sau de către cei care iau medicamente anticoagulante.

Înainte de Operații: Turmericul ar trebui oprit cu cel puțin două săptămâni înainte de orice intervenție chirurgicală, pentru a reduce riscul de sângerare excesivă.

Afectiuni Renale: Persoanele cu pietre la rinichi sau alte probleme renale ar trebui să fie precaute, deoarece turmericul conține oxalați, care pot contribui la formarea de pietre.

În Timpul Sarcinii și Alăptării: Turmericul trebuie folosit cu precauție în timpul sarcinii și alăptării, deoarece nu există suficiente studii care să demonstreze siguranța sa.

Interacțiuni cu Medicamente: Turmericul poate interacționa cu anumite medicamente, inclusiv cele pentru diabet, anticoagulante și antiinflamatoare nesteroidiene.

Afectiuni ale Ficatului: Deși turmericul este adesea promovat pentru beneficiile sale hepatoprotectoare, persoanele cu afecțiuni hepatice severe ar trebui să consulte un medic înainte de a-l consuma.

Sensibilitate Individuală: Unele persoane pot prezenta reacții alergice sau sensibilități la turmeric.

Hipotensiune: Turmericul poate scădea tensiunea arterială, deci cei cu hipotensiune ar trebui să-l utilizeze cu precauție.

Este important să consultați un medic înainte de a începe orice tratament bazat pe turmeric, mai ales dacă aveți afecțiuni medicale preexistente sau luați alte medicamente.