Tot ce trebuie să știi despre îngrijirea hortensiei. Ține cont de aceste sfaturi și vei avea parte de flori frumos colorate o mare parte din an

hortensii

Hortensia este o planta decorativa cu flori mari si frumoase de diferite tipuri si culori.

Hortensia in gradina

Hortensia prospera intr-un loc semi-insorit cu sol slab acid. In timpul verii, umiditatea normala este suficienta pentru ele.

Au nevoie de multa apa in timpul cresterii si infloririi si, daca nu sunt udate din abundenta, se vor ofili usor. Din august, udarea trebuie limitata.

Cand hortensiile cresc, fertilizeaza-le de doua ori pe luna. Vara si inainte de inflorire, fertilizeaza-le cu ingrasaminte minerale lichide si organice. Nu folosi calciu pentru ca hortensia il uraste.

Poti lasa florile inflorite pe plante peste iarna, iar primavara le poti taia.

Hortensia in ghiveci

Hortensia poate fi cultivata si in ghivece pe terase si balcoane. Pentru ca planta sa infloreasca frumos, trebuie sa-i oferi conditiile adecvate.

Asaza ghiveciul unde este mult lumina, dar fereste-l de arsurile solare. Hortensia adora umbra partiala, asa ca va inflori frumos pe un balcon cu putina umbra.

Planta trebuie udata in mod regulat. De asemenea, trebuie sa-i furnizezi plantei doze suficiente de nutrienti.

Inainte de a da inghetul, muta florile din ghivece intr-o camera luminoasa, unde temperatura este de 6-8 grade. Uda-le foarte putin, astfel incat radacina sa nu se usuce.

Cand infloresc hortensiile si ce culoare au?

Hortensiile infloresc din martie pana in iulie, in functie de soi. Unele infloresc chiar si in septembrie, cum ar fi hortensiile „Mousmee” cu flori roz care au un diametru de 30 de centimetri.

Din iulie pana in toamna te poti bucura de frumoasa „Camilla” ale carei flori sunt roz cu o margine alba sau „Bavaria” cu flori albastre cu o margine alba.

Hortensiile pot avea flori de culoare albastra, roz, rosie, alba sau chiar verde aprins.

Transplantarea hortensiei depinde de varsta plantei

Hortensia tanara poate fi transplantata de doua ori pe an, in recipiente de dimensiuni medii cu un amestec de sol, turba, frunze si nisip. Odata ce creste, o poti planta in ghivece mai mari.

Plantele mai vechi pot fi transplantate in fiecare an dupa inflorire. Inainte de transplantare, trebuie taiate bine.

Inmultirea hortensiei

Hortensia se inmulteste prin butasi, de obicei din martie pana in aprilie, temperatura ideala este cuprinsa intre 15 si 15 grade Celsius. Butasii de hortensie se planteaza la o adancime de 2-3 centimetri.

Ar fi bine sa lasi o distanta de cel putin 5 centimetri intre butasi, pentru ca frunzele sa nu se atinga intre ele.

Daunatori
  • Daca hortensia este udata in mod excesiv,  la radacina acesteia se pot forma ciuperci.
  • Daca frunzele plantei se ingalbenesc inseamna ca solul nu este potrivit, exista un deficit de fier.
  • Intr-un mediu prea cald, incep sa apara acarienii si afidele.

Daca tii cont de informatiile prezentate in acest articol, hortensiile tale vor inflori frumos.