tort-cu-nucaa
publicitate

Asa cum v-am obisnuit pana acum, va propun inca un tort fin cu arome care merg perfect impreuna: nuci, caramel si banane.

Ca si dificultate este destul de greu, dar il recomand si incepatorilor pentru ca pot invata multe proceduri foarte folositoare: cum se caramelizeaza zaharul, cum se foloseste gelatina pentru creme, cum se topeste ciocolata.

Ingrediente:

 • un blat cu nuci dupa reteta de aici
 • 1 portie de crema de caramel dupa reteta de aici
 • 1 portie mousse de banane
 • glazura de ciocolata
 • 13-16 piscoturi taiate in jumatati

Preparati blatul de nuci si o portie de caramel dupa link-urile din lista de ingrediente.

Ingrediente pentru mousse de banane:

 • 2 albusuri la temperatura camerei
 • 10 linguri de zahar
 • 2 linguri de apa
 • 2 banane medii

La crema aceasta o sa aveti nevoie de cineva sa va ajute.

Se prepara Italian Meringue (bezea italiana):

Intr-o oala de 2 litri, se umezeste zaharul cu cele doua linguri de apa. Se da pe foc mediu pana se caramelizeaza zaharul. Daca nu ati m-ai caramelizat zahar pana acum, aveti explicatii si poze pas cu pas la reteta de aici.

In acelasi timp cu caramelul, se bat tari albusurile. Caramelul (clocotit) se varsa in albusuri, in timp ce mixerul merge la viteza maxima. Mixati energic albusurile cu caramelul, ca sa se omogenizeze cat mai bine. Vor ramane si cristale de caramel, dar cea mai mare parte se incorporeaza bine.

Bananele se piseaza cu furculita si se adauga, amestecand usor, la bezeaua italiana. Daca considerati ca este nevoie, puteti adauga si 1/2 plic de gelatina pentru creme.

Albusurile sunt sterilizate de caramel care are peste 100 de gr C. Microbii din ou mor la 70 de gr C, deci puteti servi si copiilor si femeilor insarcinate.

Imi pare rau ca nu am poze pas cu pas, dar citind reteta sper ca ma intelegeti ca trebuia o a treia persoana pentru aparat.

Siropul pentru insiropat blaturile:

In oala “murdara” de caramel de la mousse-ul de banane, se adauga 100 ml de apa si se da in clocot pana se dizolva caramelul de pe marginile vasului. Rezulta un sirop cu gust de caramel.

Glazura de ciocolata:

 • 150 gr ciocolata de menaj (de calitate) maruntita fin
 • 50 gr frisca lichida

Ciocolata se topeste pe baie de aburi. Se adauga frisca si se omogenizeaza. Procesul este acelasi ca la crema ganache, doar ca difera proportiile dintre frisca-ciocolata. Fiind mai putina frisca, glazura se intareste imediat.

Asamblare tort:

Blatul de nuci se taie in 3 nivele.

Se aseaza pe un platou primul blat, se insiropeaza si se adauga crema de caramel. Apoi urmatorul blat, insiropare, mousse-ul de banane, blat si insiropare.

Dupa asamblarea tortului, se toarna glazura calda si se lasa sa curga si pe lateral. Se niveleaza daca este nevoie si imediat se “lipesc” piscoturile, care se prind la urma cu o funda.