
Rețetă de pe vremea bunicilor – Tocăniță de vinete, rețeta tradițională
Rețetă de pe vremea bunicilor – Tocăniță de vinete, rețeta tradițională
O tacanita simplu de preparat si tare gustoasa. Contine ingrediente ieftine si la indemana oricui.
Ingrediente: 2 vinete, 2 ardei capia, 5 rosii, 5 cepe potrivite, 100 ml ulei, sare, piper, o frunza de dafin, patrunjel verde.
Cum se prepara?
1. Curatam vinetele de coaja, apoi le taiem cubulete mai mari. Le presaram cu sare si le lasam 20 de minute, dupa care le punem intr-o strecuratoare si le trecem sub jet de apa rece.
2. Incingem uleiul intr-o cratita si punem ceapa curatata si taiata marunt.
3. Cand aceasta se inmoaie adaugam ardeiul taiat cubulete si le calim impreuna 4-5 minute. Adaugam rosiile decojite si taiate, apoi vinetele scurse bine de apa.
4. Punem frunza de dafin si un pahar cu apa si lasam sa fiarba acoperit cu capac 20-25 minute, la foc mic.
5. Condimentam cu sare si piper, iar la sfarsit adaugam patrunjelul tocat. Este o tocanita rapida si delicioasa.
6. O servim alaturi de muraturi, salata si painica proaspata.
Poftă bună!
Se consideră că vinetele sunt originare din India, unde au crescut ca plante sălbatice şi au fost cultivate pentru prima dată în China, iar în Europa au devenit foarte populare în timpul Evului Mediu, atunci când au fost aduse prima dată de către maurii din Africa de Sud.
Gustul amărui al vinetei necoapte a adus, pe nedrept, o reputaţie negativă acestei legume în Evul Mediu. Timp de sute de ani oamenii nu au mâncat vinete deoarece erau convinşi că aduc nebunia, lepra şi cancerul.
Leguma şi-a recuperat treptat din prestigiu, recucerindu-i pe oameni ca plantă decorativă înainte de a le ajunge, din nou, în farfurie, unde a şi rămas, începând cu secolul al 18-lea.
Vrei mai multe rețete delicioase?
Urmărește-ne pe Facebook pentru cele mai noi și gustoase rețete!