Un elev i-a spus într-o zi profesorului său: „Ești foarte înțelept, întotdeauna ești bine dispus și nu te enervezi niciodată. Ajută-mă să devin ca tine”.

Profesorul a acceptat să-l ajute pe elev și i-a cerut să-i aducă o pungă de cartofi. „Când te enervezi și începi să spui cuvinte urâte sau să jignești pe cineva” a spus profesorul, „ia un cartof și scrie pe el numele omului cu care te cerți, apoi pune cartoful în pungă.”

„Și atât?” a întrebat elevul surprins. „Nu!”, a răspuns profesorul, „trebuie să porți mereu sacoșa cu cartofi după tine și să pui cartofi în ea de fiecare dată când vrei să jignești pe cineva”. Elevul i-a urmat sfatul profesorului, iar după ceva timp, sacoșa s-a umplut cu cartofi și a devenit foarte grea.

Elevului îi era din ce în ce mai greu să care sacoșa după el. În plus, cartofii începeau să se strice și să miroase urât.

Elevul s-a întors la profesorul său și i-a spus: ” Este imposibil să mai car această sacoșă după mine. Este prea grea, iar cartofii s-au stricat și miros urât”.

Profesorul i-a răspuns: „Același lucru se întâmplă și cu sufletul tău. Când te enervezi pe cineva și îl insulți, pe sufletul tău se pune o povară grea, deși nimeni nu o observă. Pe măsură ce acțiunile tale se transformă în obiceiurile, povara devine din ce în ce mai mare. De fiecare dată când te cerți cu cineva sau jignești o persoană, gândește-te dacă într-adevăr ai nevoie de acea povară”.