tataneasa

Este o plantă bine-cunoscută încă din timpul dacilor, și își păstrează denumirea originală în limba dacă – Prodiarnela – datorită înregistrării sale de către celebrul medic al antichității, Dioscoride, în tratatul său. Tătăneasa a fost una dintre cele mai utilizate plante în întreaga lume în ultimele decenii. În Elveția, o țară cu o mare tradiție în medicamentele pe bază de plante, mai mult de jumătate din preparatele externe produse în ultimul deceniu au fost bazate pe tătăneasa.

În prezent, industria cosmetică folosește intens alantoina, una dintre principiile active cele mai importante ale tătănesei, care este practic nelipsită din deodorante și creme de corp.

Tătăneasa este utilizată în medicina populară românească în mai mult de o sută de moduri, atât intern, cât și extern. Intern, este folosită ca cicatrizant și protector în caz de gastrită și ulcer gastric, ca antitumoral în caz de cancer și tumorile benigne, antiinflamator în bolile intestinului, emolient și regenerativ epitelial în traheite și faringite, antiseptic și antiinflamator în cazul bolilor de rinichi.

Extern, este considerată a fi un adevărat panaceu, deoarece ajută la ameliorarea inflamațiilor și grăbește vindecarea în cazul dermatozelor, închide și vindecă rapid rănile, accelerează procesele de refacere după arsuri, ajută la retragerea tumorilor și cancerului de piele, și ajută la refacerea rapidă a țesuturilor după contuzii și traume.

Descrierea botanică, recoltarea și păstrarea tătăneșei

Tătăneasa este una dintre cele mai întâlnite plante medicinale din flora noastră și poate fi găsită în special pe câmpurile rămase necultivate și mai umede, la marginea drumurilor, pe terenurile virane și la marginea pădurilor. Aceasta crește la o înălțime de 30-100 de centimetri și are frunzele eliptice în partea de jos, dar care devin înguste în formă de lance spre vârf. Florile apar între mai și august și au o culoare roșie-violacee. Rădăcinile acestei plante pornesc dintr-un pivot scurt și se ramifică sub pământ.

Recoltarea se face în lunile octombrie și noiembrie sau în martie, perioadele de repaus vegetativ ale plantei. Rădăcinile sunt cele folosite și pot fi culese în timpul aratului, când acestea sunt scoase la suprafață de către fierul plugului și pot fi adunate ușor. Pentru cantități mai mici, se pot folosi cazmaua sau alte instrumente de dezgropare.

După recoltare, rădăcinile trebuie spălate rapid în curent de apă (dacă sunt ținute mult în apă, mucilagiile se dizolvă și scade valoarea terapeutică a plantei), apoi întinse răsfirate la uscat într-un loc foarte bine aerisit și lipsit de umiditate. În unele afecțiuni, cum ar fi candidoza vaginală și dermatozele produse de ciuperci, se recomandă folosirea frunzelor recoltate prin secerare în timpul înfloririi.

Tratamentul gastritei hiperacide, ulcerului gastric și duodenal

Pentru a trata aceste afecțiuni, se ia o jumătate de linguriță de pulbere de tătăneasă de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol. Tătăneasa reduce aciditatea, favorizează cicatrizarea și protejează pereții stomacului. De obicei, se combină cu încă o jumătate de linguriță de pulbere dintr-o plantă aromatică aleasă în funcție de necesitățile pacientului: mușețel (pentru persoanele iritabile), valeriană sau sunătoare (pentru gastritele și ulcerele care apar pe fond de anxietate), mentă sau lavandă (pentru persoanele colerice), obligeană sau busuioc (pentru caracterele anxios-depresive).

Tratamentul afecțiunilor gâtului și pulmonare (infecții la nivelul gâtului, tuse produsă de cauze diverse, traheo-bronșită, bronșită, pneumonii persistente, tuberculoză)

Pentru aceste afecțiuni, se recomandă mestecarea încet a unei bucăți de rădăcină de tătăneasă, lăsând principiile active emoliente și regenerative epiteliale să fie extrase de salivă și să ajungă în zona gâtului. Rădăcina proaspătă are un gust neutru și plăcut și este deosebit de activă. Rădăcina uscată trebuie măcinată în prealabil și mestecată minimum 15 minute înainte de a fi înghițită. Se recomandă consumul a 3 fragmente de rădăcină proaspătă cu lungimea de 2-3 centimetri pe zi sau 3 jumătăți de linguriță de tătăneasă uscată pe zi.

Tătăneasa are capacitatea de a stimula eliminarea secrețiilor toxice din arborele bronșic și plămâni, precum și de a stimula refacerea țesuturilor afectate de infecție.

Diaree, dizenterie și infecții intestinale

Tătăneasa ajută la normalizarea tranzitului intestinal și oprește procesul bolii prin precipitarea proteinelor din conținutul intestinal. Se recomandă consumul unui pahar de extract apos obținut prin macerație decocție înainte de fiecare masă, cu un sfert de oră înainte, și de câte ori este nevoie.

Infecții urinare (cistite) și renale (nefrite, pielonefrite), pietre la rinichi și la vezica urinară

Prin conținutul său de mucilagii, tătăneasa ajută la relaxarea țesuturilor, reduce inflamația și oprește hemoragia. Se administrează de obicei sub formă de extract apos, împreună cu alte plante: ienupăr (ca antiinfecțios), merișor și mesteacăn (ca anti-litiazice), câte o linguriță rasă din fiecare plantă menționată.

Fibrom și adenofibrom mamar și uterin, chisturi ovariene, polipi intestinali și stomacali

Mulți pacienți au reușit să scape de durerile și de periculoasele intervenții chirurgicale folosind tinctura de tătăneasa și extractul apos antitumoral pe bază de tătăneasă. Se recomandă administrarea a 1-2 lingurițe de tinctură de tătăneasa în apă de 3 ori pe zi, pe stomacul gol. Tratamentul trebuie urmat până la vindecare completă.

De asemenea, se recomandă consumul extractului apos antitumoral în trei reprize pe parcursul unei zile. Este foarte important să urmați și un regim alimentar special, fără carne, și să consumați în mod special morcovi, țelină și pătrunjel. Nu se consumă alcool! Tratamentul trebuie urmat timp de 40 de zile.

Cancer

Se face tratament cu extractul apos antitumoral. Se țin 3-7 cure a câte 40 de zile cu 10 zile pauză între ele. Se recomandă în paralel alimentația crudivoră, postul negru. Același tratament este valabil și pentru cancerul cu metastaze.

Pentru tratamentul postoperator al cancerului la gâtSe face un preparat din tătăneasă cu miere – 300 g tătăneasă rasă la 0,5 kg de miere. Rădăcina de tătăneasă trebuie culeasă proaspătă, primăvara sau toamna, deoarece numai atunci are alantoină, o substanță foarte activă în lupta împotriva cancerului. Se spală bine cu o periuță fără a se curată de coajă.

Planta introdusă în miere se amestecă în fiecare zi cu o lingură de lemn și după trei săptămâni, preparatul este gata. Atenție, mierea trebuie să fie naturală și de calitate. Se administrează câte o linguriță pe zi, între mese, în așa fel ca să rămână pe gât, la locul unde a fost operat. Amestecul este și un foarte bun cicatrizant.

Panarițiu, hemoroizi, fisuri anale

Pentru panarițiu se prepară un terci de rădăcină de tătăneasă (se macină puțină rădăcina – foarte bine uscată – prin râșnița de cafea, cât să iasă o linguriță de pulbere, care se pune într-o ceșcuță; peste ea se pune puțină apă fierbinte, apoi câteva picături de ulei și se amestecă bine). Terciul se întinde în strat gros pe o bucată de tifon și se învelește degetul afectat.

A doua zi, se prepară un ceai de gălbenele (infuzie: o linguriță de pulbere la o cană de apă) sau un ceai de tătăneasă, însă preparat la rece: 2 lingurițe de pulbere de rădăcină la 0,25 l apă, lăsată 12 ore. Se încălzește ușor, apoi se strecoară și se ține degetul (cu pansament cu tot) în acest ceai, pană se înmoaie tifonul. Se scoate pansamentul vechi, apoi se aplică un altul nou, repetând operația cu terciul. Tratamentul durează cam o săptămână. În final, pielea de pe degetul afectat se va lua, dar se va regenera repede.

În fisuri anale și hemoroizi se fac aplicații locale cu terci de rădăcina de tătăneasă și atunci când gravitatea afecțiunii permite, se fac băi de șezut cu ceaiul preparat la rece din tătăneasă.

Arsuri, arsuri chimice, leziuni produse de aplicarea de soluții chimice; fracturi, entorse, luxații

Se aplică pe zonele afectate pasta de tătăneasă, preparată după metoda descrisă mai sus. În cazul entorselor și luxațiilor se pune pasta din pulbere de tătăneasă în tifon (formând astfel o cataplasmă) și se ține puțin la rece înainte de a fi aplicată.

În cazul fracturilor, cataplasma se aplică cât mai aproape de locul fracturat, atât cât permite ghipsul, iar în ea se pune un sfert de linguriță de pulbere de ardei iute, pentru a stimula absorbția principiilor active. Tătăneasa accelerează foarte mult refacerea oaselor și ligamentelor, precum și formarea calusului, grăbind de 1,5-2 ori procesul de vindecare.

Ulcer de gambă (inclusiv varicos), leziuni ulcerate în general, escare

Se pun cataplasme cu pastă de pulbere de tătăneasă, care se țin minim 1 oră. În cazul escarelor se pun comprese cu ceai de tătăneasă preparat la rece după metoda de mai sus, umezind crusta permanent cu acesta.

Metoda de obținere  a extractului apos de tătăneasă prin macerare decocție

2 linguri de pulbere de tătăneasă se lasă la macerat într-o cană cu apă de seara până dimineața, apoi se filtrează și se pune deoparte pulberea umezită cu apă care a rămas se fierbe în încă o cană de apa 1 minut, după care se lasă la răcit se combină cele doua extracte, iar preparatul se utilizează conform indicațiilor. Extract apos antitumoral

Două linguri rădăcina de tătăneasă (bucăți, asa cum se vinde la Plafar) se lasă de seară până dimineața la macerat într-un pahar cu apă; în alt pahar se pun la macerat în apă următoarele plante: frunze de nuc (o linguriță de pulbere), coada șoricelului (o linguriță de pulbere), mușețel (o linguriță de pulbere), rostopască (o jumătate de linguriță de pulbere – atenție! În cantitate mai mare devine toxică).

dimineața se filtrează ambele macerate, iar tătăneasa rămas se pune la fiert la foc mic, cu o cană de apă. După 20 de minute de fiert, se ia de pe foc și se adaugă restul de plante rămase după filtrare, care se lasă să infuzeze 10-15 minute se strecoară infuzia, apoi se combină cu cele două macerate la rece. Cu plantele rămase de la prepararea infuziei se pun comprese pe locul afectat. Unguentul de tătăneasă

Se face un unguent din 5-6 linguri de unt clarificat amestecate foarte bine, dar – atenție – la rece, cu 2 linguri de pulbere de tătăneasă (măcinată fin cu râșnița de cafea și cernută de 2 ori prin sita pentru făina albă). Acest preparat se aplica pe zonele afectate de 3-4 ori pe zi.

Pastă din pulbere de tătăneasă

Se combina 1-2 linguri de pulbere de tătăneasă cu apă călduță, amestecând bine până se formează o pastă, care va fi întinsă pe locul afectat și va fi ținută 1-3 ore