Superstiții și tradiții în ziua de Sfântul Gheorghe! Ce e bine și ce nu este bine să faci în această zi

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe cunoscut si ca „Purtatorul de biruinta” este sarbatorit in fiecare an, pe data de 23 aprilie, zi in care si-a plecat capul sub sabie.

Acesta s-a nascut in Capadocia in timpul imparatului Diocletian, avand parinti crestini si mai tarziu ajunge in slujba imparatului militar. Pentru ca indrazneste sa-si marturiseasca credinta in Hristos, acesta este inchis in temnita, tortura si ucis in ziua de 23 aprilie, prin decapitare.

Icoana Sfantului Gheorghe este foarte usor de recunoscut pentru ca apare pe cal, purtand o mantie rosie si ucigand un balaur cu o sulita. In unele icoane, Sf. Gheorghe mai apare alaturi de Sf. Dimitrie si Theodor-Tiron.

In Romania, sunt peste 1 milion de persoane care poarta numele Sfantului Mucenic (atat femei cat si barbati). Este ocrotitorul Armatei Romane, al Moldovei si un brat al Dunarii ii poarta numele.

Credinte si superstitii de Sf. Gheorghe

Sfantul Gheorghe este cunoscut si ca protectorul naturii inverzite, al oilor si vitelor si se spune ca daca va ploua in ziua de 23 aprilie, va urma un an cu recolte bogate.

In unele zone din tara noastra, in ziua de Sf. Gheorghe, casa se impodobeste cu plante pentru a marca renasterea naturii – in functie de zona se folosesc crengi de stejar sau par (Muntenia), leustean si rug verde (Transilvania), frunza de fag sau gorun (Banat).

Se spune ca aceste plante mai au rol si in protejarea gospodariei si a casei de spiritele rele. Tot in ziua de 23 aprilie, oamenii se scalda intr-o apa curgatoare pentru a spala relele.

In ziua de 23 aprilie, inainte de rasaritul soarelui, se seamana busuiocul pentru cinste. Cei care se spala cu roua de pe busuioc va fi cinstit si va cinsti pe toata lumea.

Nu trebuie sa dormi in aceasta zi pentru ca vei fi tot anul somnoros.

Gunoiul ce se aduna in ziua de 23 aprilie, se pune la radacina pomilor pentru un rod bogat iar daca va ploua sau va fi o vreme mohorata, se va face grau si fan din belsug.

Bineinteles, ca in oricare alta sarbatoare cu Cruce Rosie in calendar, nu este voie sa faci treburi casnice sau gospodaresti.