publicitate

Saptamana Patimilor sau Saptamana Mare este ultima spatamana din postul Pastelui. In fiecare zi a acestei saptamani se citesc deniile, iar toate aceste zile sunt considerate sfinte si marete.

In ziua de Luni se citeste istoria lui Iosif cel preafrumos si se face pomenirea smochinului neroditor. Pilda smochinelui este citita pentru ca omul sa inteleaga ca la Judecata de Apoi, cei care nu au „rodit” vor fi pedesiti, in timp ce oamenii buni vor fi rasplatiti de Dumnezeu.

De asemenea in Lunea Mare, toate femeile trebuie sa inceapa sa faca curatenie in casa, sa varuiasca si sa spele tot, deoarece se considera ca Pastele trebuie sa ne prinda in curatenie, pentru ca altfel casa va fi blestemata.

In Martea Seaca, cea de-a doua zi a Sfintei Saptamani, se citeste predica de pe Muntele Maslinilor. In acel loc, Mantuitorul prevesteste distrugerea Marelui Templu si chiar propria sa inviere. In aceasta zi, credinciosii sunt sfatuiti sa fie pregatiti in orice moment sa-l primeasca pe Iisus. In Martea Seaca, oamenii de la tara se spala riatulic pentru a scapa de boli.

Miercuri este pomenit Iuda, apostolul care-l tradeaza pe Iisus si pe Maria. In aceasta zi, copiii merg cu colindul pentru a primi oua pe care trebuie sa le vopseasca in culoarea rosie.

In Joia Mare se predica denia celor 12 Evanghelii, amintindune de momentele grele in care Hristos a spalat picioarele apostolilor si a instituit Taina Impartasaniei. De asemenea tot atunci, se vorbeste despre prinderea Domnului si despre rugaciunea din gradina Ghetsimani.

In anumite zone, in aceasta zi se rosesc ouale, se bate toaca si nu se mai trag clopotele, iar crestinii se impartasesc. Tot in Joia Mare, fetele nemaritate merg la biserica, iar in timpul slujbei isi fac dupa fiecare evanghelie, cate un nod pe o sfoara pe care o pun sub perna pentru a-si visa alesul.

Vinerea Neagra este cea mai trista zi deoarece se rememoreaza batjocorirea, rastignirea si ingroparea Domnului. Seara se oficiaza Denia Prohodului, iar credinciosii si preotii ocolesc biserica dee trei ori, apoi trec pe sub Sfantul Aer. De asemenea, atunci cand se intorc acasa cu lumina Prohodului, credinciosii inconjoara casa cu lumanarea aprinsa.

Tot in aceasta zi, se tine post negru, iar cei care nu pot, trebuie sa evite sa consume urzici sau otet, deoarece se spune ca dupa ce a a fost biciut, Iisus a fost nevoit sa bea otet. In Vinerea Mare femeile nu au voie sa coaca paine deoarece risca sa se imbolnaveasca.

In Sambata Pastelui, trupul lui Iisus s-a odihnit, de aceea se considera ca in aceasta zi credinciosii trebuie sa se reculeaga si sa se pregateasca pentru ziua ce va urma. La miezul noptii are loc slujba Sfintelor Pasti si se sfintesc ouale rosii si pasca. In aceasta noapte credinciosii iau Lumina, iar timp de 40 de zile trebuie sa se salute cu expresia „Hristos a Inviat!”.

In aceasta zi, femeile isi spala parul, se imbraca in hainele bune si se roaga. Pentru ca necazurile sa stea departe in anul ce urmeaza, trebuie ca numarul tavilor in care se coc cozonacii sa fie cu sot.

In Saptamana Mare toti oamenii trebuie sa se ierte si sa se impace unii cu altii.