Somnul pe timpul zilei previne bolile de inimă

In ziua de azi, majoritatea oamenilor sunt stresati, obositi, mai mereu pe fuga si abia au timp sa doarma noaptea. Poate de aceea, pare putin ciudat sa discutam despre beneficiile pe care le poate avea somnul de dupa-amiaza.

Lipsa somnului afecteaza functiile corpului. Cele mai afectate sunt atentia si functia cardiaca. Privarea de somn a fost asociata cu un risc crescut de accident vascular cereral si atatc de cord.

Conform unui studiu efectuat de curand, somnul de la amiaza poate fi benefic pentru inima. Este suficient sa dormi 1-2 ore in timpul zilei, de 1-2 ori pe saptamana pentru ca sansele de a suferi un accident vascular cerebral sau un atac de cord, sa scada.

La acest studiu au participat persoane cu varsta intre 35 si 75 ani. Autorii studiului au analizat legatura dintre somnul de dupa-amiaza si accidentele cardiovasculare care nu sunt fatale. Acestia au evaluat atat legatura dintre orele dormite si frecventa somnului, cat si incidenta accidentelor vasculare.

Persoanele care au participat la studiu au fost nevoite sa raspunda la intrebari despre somnul din timpul zilei. In urma raspunsurilor date de ei, s-a constatat ca:

  • mai mult de 50% dintre participanti nu dormisera la amiaza in ultimele 7 zile
  • 20% au sustinut ca au dormit de maximum 2 ori in ultimele 7 zile
  • 12% dintre ei au reusit sa doarma de 3-5 ori in ultima saptamana
  • 12% au dormit de 6-7 ori in ultima saptamana

Cel mai mult au dormit persoanele in varsta si barbatii fumatori, cu exces de greutate. De asemenea, tot ei se odihneau mai mult si pe timpul noptii, dar se simteau obositi si somnorosi pe timpul zilei.

Participantii la studiu au fost monitorizati timp de 5 ani. In aceasta perioada s-au inregistrat 155 de probleme cardiovasculare. Autorii au descoperit ca persoanele care dormisera in timpul zilei de maximum 2 ori pe samtanana aveau cu pana la 48% mai putine sanse sa sufere un atac vascular cerebral, decat cei care nu dormisera deloc.

Astfel, cercetatorii au ajuns la concluzia ca cei care dorm la amiaza de 1-2 ori pe saptamana au un risc mai mic de a se confrunta cu un atac cerebral sau atac de cord.

Beneficiile somnului din timpul zilei

Somnul de la amiaza poate fi extrem de benefic pentru organism, deoarece:

  • Creste puterea de concentrare;
  • Mareste performanta;
  • Reduce riscul de a gresi;
  • Relaxeaza mintea;
  • Creste vigilenta.