Siropuri și ceaiuri calmante pentru tuse seacă și gât iritat
Tusea este o reacție naturală a organismului atunci când gâtul este iritat.
Tusea „seacă” irită gâtul, ceea ce întreține tusea.
Ea poate fi provocată de o răceală, alergie, substanțe iritante (fum de țigară, praf, gaz de eșapament, etc) sau de un reflux gastro-esofagian.
Următoarele remedii calmează gâtul iritat și grăbesc vindecarea tusei:
Sirop de smochine, pentru gât iritat
Cinci smochine uscate se taie mărunt şi se fierb într-un sfert de litru de apă, până ce se obţine un sirop gros. Se adaugă sucul unei lămâi şi se pune preparatul din nou pe foc, și se mai lasă să dea un clocot.
Se adaugă sucul unei lămâi şi se mai dă lichidul o dată în fiert. Se lasă siropul să se răcească, apoi se adaugă în el 1 lingură de miere.
Din acest amestec se ia din trei în trei ore 1 lingură, lăsând siropul să se topească încet în gură, astfel încât substanţele active din ingrediente să alunece cât mai încet pe gât.
Sirop calmant pentru gât
Cuişoarele aromate potolesc durerea, iar mierea potolește iritațiile.
Se pun 5-6 cuișoare aromate într-o cană de miere și se lasă la rece peste noapte. Dimineața, se scot cuişoarele și se ia 1 linguriță de miere.
Ceaiuri calmante pentru tuse seacă
Ceai de noapte bună
Pentru o noapte cu somn liniştit, se va bea un ceai preparat din: 20 grame muşchi de piatră, 20 grame anason şi 20 grame flori de tei.
Pentru 1 cană de ceai se opăresc 2 linguriţe de amestec de plante cu 250 ml apă. Se lasă la infuzat 5 minute, se strecoară şi se bea lichidul, uşor îndulcit cu miere.
Ceai pentru înmuierea tusei
Expectoraţia se provoacă printr-un amestec în părţi egale de pătlagină, lumânărică şi rădăcină zdrobită de lemn-dulce.
Peste 1 lingură de amestec de plate se toarnă 1 cană de apă clocotită. Se acoperă, se lasă la infuzat 10 minute, apoi se strecoară. Se beau 3 căni de ceai pe zi.
Compresă cu ulei de măsline și lavandă
Împotriva tusei seci de mare ajutor este aplicarea pe piept, peste noapte, a unei ţesături de bumbac mai groasă, înmuiată în ulei cald de măsline.
O acţiune la fel de puternică asupra bronhiilor are şi masarea uşoară a pieptului cu câteva picături de ulei de lavandă, după care se aplică deasupra un fular cald.
Sursă: TopRemediiNaturiste.ro