sirop-cirese

Sigur vei reuși să le faci o bucurie copiilor, dacă le vei pregăti acest sirop de cireșe. Are un gust foarte bun și este ușor de preparat.

Lista cu ingrediente și modul de preparare sunt prezentate în rândurile de mai jos.

Ingrediente necesare:

  • 10 litri suc de cireșe
  • 10 kg zahăr
  • 10 plicuri sare de lămâie

Mod de preparare:

Îndepărtează codițele și sâmburii cireșelor, apoi spală-le bine și pune-le într-o strecurătoare, pentru a se scurge excesul de apă. Transferă apoi cireșele într-un vas și pasează-le cu un mixer vertical. Adaugă 3 pliculețe de sare de lămâie și amestecă. Acoperă vasul și lasă-l într-un loc răcoros, timp de 24 de ore.

A doua zi, strecoară cireșele printr-un tifon și presează-le bine astfel încât să iasă cât mai mult suc din ele. Spală frecvent tifonul pentru ca sucul să poată curge prin el. Nu arunca cireșele rămase pentru că le poți folosi pentru a face gem.

Măsoară cantitatea de suc obținută și adaugă zahăr și sare de lămâie în aceeași cantitate. Amintește-ți că ai adăugat deja 3 pliculețe de sare de lămâie, deci dacă obții 10 litri de suc de cireșe, trebuie să mai adaugi doar 7 pliculețe. Amestecă la fiecare 15 minute, până când zahărul se topește și se amestecă cu sucul.

La un moment dat, la suprafață va apărea o spumă pe care va trebui să o îndepărtezi. După ce ai eliminat toată spuma, va trebui să torni sucul în sticle cu capac.

Este foarte important ca sticlele și capacele să fie curate, sterilizate și reci. Eu am sterilizat sticlele în cuptor, la o temperatură de 110 grade C. Am pus sticlele în cuptorul rece, am setat temperatura, iar când cuptorul a ajuns la 110 C am mai așteptat câteva minute, apoi l-am oprit.

Am lăsat sticlele să se răcească puțin în cuptor, apoi le-am pus pe un prosop, cu capul în jos, și am așteptat să ajungă la temperatura camerei. Capacele le-am fiert într-o oală cu apă și le-am uscat bine. Întotdeauna pregătesc sticlele cu o zi înainte.

Depozitează sticlele cu sirop de cireșe într-un loc întunecat și răcoros, de preferat, la subsol sau în cămară. După ce desfaci o sticlă, păstreaz-o în frigider.

Din 10 litri de suc de cireșe și 10 kg de zahăr vei obține 15 litri de sirop. Spor la gătit!