Daca tu sau un prieten ar avea un atac vascular cerebral, ai sti simptomele? Atacul vascular cerebral este cel de-al doilea motiv de deces din lume. Pe glob, 15 milioane de oameni sufera de atac vascular cerebral in fiecare an, iar o treime dintre acestia mor. O alta treime care nu moare, ajung sa aiba dizabilitati de diferite feluri tot restul vietii.

Incidenta atacului vascular cerebral a scazut in epoca industriala dar a crescut mult in epoca moderna. Se estimeaza ca numarul motalitatii se va tripla in urmatorii 20 de ani in america de sud, in Africa sau in Orientul Mijlociu. Atacul vasculat cerebral poate afecta pe oricine, la orice varsta, cu toate ca este mult mai comuna la persoanele peste 60 de ani.

Ce este atacul vascular cerebral?

Ca definitie simpla, atacul vascular cerebral reprezinta lipsa fluxullui de sange din creier, cauzat de un blocaj al unor vase de sange. Daca nu primesc oxigen, celulele din creier mor. O persoana care sufera de accident vascular cerebral poate experimenta pierderi de memorie si abilitati.

Exista doua tipuri de accident vascular cerebral:

Hemoragic – apare cand un vas de sange sau o artera marita se sparge si sangele curge in jurul creierului, provocand presiune asupra acestuia. Aceasta este de doua feluri:

  • Hemoragie intracerebrala, atunci cand vasele de sange se sparg direct in creier, cauzand moarte celulelor cerebrale. In unele cazuri, hemoragia apare datorita malformatiilor genetice sau arterelor si venelor din sistemul nervos central. Daca aceasta contidie este diagnosticata codespunzator, poate fi tratata pentru a preveni atacul vascular cerebral.
  • Hemoragia subarahnoida apare atunci cand sangele curge intre ceier si tesutul inconjurator. Acest lucru se intampla adesea datorita unui anevrism care se sparge. Poate totodata aparea ca rezultat al utilizarii medicamentelor de subtiere a sangelui.

Ischemic – Cauzat de un blocaj datorita unui cheag de sange intr-un vas de sange, oprind suplimentarea creierului cu sange. Acesta este cel mai comun tip de atac vascular cerebral.

  • Un cheag de sange poate se poate forma oriunde in organism. Daca acesta ajunge la creier si intra printr-un vas de sange prin care nu poate incapea, acesta se poate bloca acolo. Acesta se cheama un accident vascular cerebral embolic.
  • Un accident vascular cerebral trombotic este numit deseori un „mini accident vascular cerebral”. Este un blocaj temporar a fluxului de sange din creier si nu are nicio urmare periculoasa pe termen lung. Simptomele unui accident vascular cerebral se pot manifesta dar trec in cateva minute. Acestea totusi, sunt un semn ca ar trebui sa mergi la medic cat mai repede deoarece asta inseamna ca sangele tau face cheaguri, ceea ce creste riscul foarte mult al unui atac vascular cerebral ischemic pe viitor.

Care sunt cele 12 simptome ale atacului vascular cerebral?

  1. Durerea intr-o parte a fetei. Durerea puternica, inexplicabila intr-o parte a fetei, in mana, picior sau piept nu e obligatorie, insa e comuna. Femeile sunt mai predispuse sa experimenteze aceste simptome, asadar mai bine sa fii sigur decat sa-ti para rau mai tarziu.
  2. Viziune incetosata. Dificultatile de vedere, precum vederea incetosata sau vederea dubla, inabilitatea de a te concentra sau alte schimbari pot fi semne de AVC.
  3. Dificultati de respiratie sau inghitire. Femeile experimenteaza simptome diferite de AVC (atac vascular cerebral) decat barbatii. Dificltatile de inghitire si respiratie sunt doua dintre acestea. De asemenea, mai sunt si alte simptome mai comune la femei: lesinul, iritatia, halucinatia, greata sau voma, durerea puternica sau sughitul.
  4. Tremuraturile. Tremuraturile nu sunt un simptom neaparat comun dar totusi pot aparea in urma obstructiunii cu sange a creierului.
  5. Pierderea echilibrului. Ameteala puternica, lipsa de coordonare sau incapacitatea de a-ti mentine echilibrul sunt niste simptome foarte serioase de AVC.
  6. Dificultatea de deplasare. Daca simti amorteala in picioare si simti ca nu ai stabilitate in picioare, aceste simptome pot fi clare ale unui AVC.

Printre simptome se mai numara si: paralizie faciala, dureri de cap, confuzie, vertij, probleme de comunicare si oboseala.

Daca experimentezi aceste simptome, este indicat sa mergi la un medic.