Sărmăluțe în sos de vin - Rețetă tradițională cu mici modificări
reteta-sarmale

Sărmăluțe în sos de vin – Rețetă tradițională cu mici modificări

Sarmalele fierte în vin, o bunătate – Rețeta pe care sigur o vei repeta

Pentru pregătirea acestor minunății aveți nevoie de următoarele ingrediente: 2 kg carne tocată amestec vită şi porc, 300 g slănină afumată, 1/2 kg ceapă, 200 g orez, 50 ml ulei, sare, piper, o varză acră mărişoară.

Pentru pregătirea sosului sunt necesare 2-3 linguri cu ulei, un litru de vin alb, 3 morcovi, o crenguţă de cimbru uscat.

Înainte cu o zi de pregătirea acestor sarmale, trebuie să gustați varză acră. Dacă veți observa că aceasta este foarte sărată, o puteți desface foaie cu foaie, tăiați nervurile pe care le tocați cât mai mărunt, iar varza o puneți la desărat. Tocați ceapa tăiată mărunt în ulei încins și lăsați să se călească bine, apoi adăugați orezul.

Lăsați cinci minute pe foc, apoi fierbite, turnați compoziția peste carnea tocată, amestecați foarte bine și potriviți de sare și piper. Înfășurați carnea în foile de varză și așezați într-o oală în care ați pus un strat de nervure de varză, alternativ cu slănină afumată.

Turnați apă și ulei și lăsați să fiarbă aproximativ o oră. Ulterior, adăugați vinul, morcovul ras și cimbrul și introduceți la cuptor. Nu veți uita niciodată gustul acestor sarmale.

Să le savurați cu poftă! Poftă bună!

Sarmalele au fost prezentate pentru prima dată la masa unui maharajah, prinţ din India. ”Bucătarul lui s-a gândit să facă o mâncare mai aparte din carne şi orez învelită în frunză de bananier. Din India, acest tip de mâncare învelită a ajuns în Levant, apoi în spaţiul turcesc şi cel mediteanean”, spune istoricul turcolog Călin Felezeu de la UBB Cluj.

Forma în care se găsesc sarmalele este foarte diversă într-o singură ţară, darămite în Europa şi Asia. Sarmalele în ţările din jurul Mării Mediterane sunt învelite în frunze de viţă-de-vie, special preparate în saramură. Acestea sunt de două feluri, cu carne şi fără carne.

”Cele fără carne aveau un amestec de orez fiert cu coacăze stafidite şi seminţe de pin. Se serveau calde sau reci, fie cu iaurt lângă, fie cu lămâie”, povesteşte Felezeu. Potrivit acestuia, termenul sarmale vine din ”sarmak”, ce e un verb în limba turcă şi se traduce prin ”a înveli”, desemnând o mâncare învelită. Cele mai numeroase variante de sarmale se întâlnesc în România, iar cele mai mici sarmale le-a găsit turcologul clujean în Azerbaidjan, de mărimea unui degetar, umplute cu carne de oaie şi orez.