publicitate

In 2019, credinciosii il sarbatoresc pe Sfantul Gheorghe pe 29 aprilie si nu pe 23 aprilie, asa cum erau obisnuiti. Peste un milion de romani ce poarta numele Sfantului Mare Mucenic Gheorghe trebuie sa-si amane onomastica.

Sfantul Gheorghe s-a nascut intr-o familie crestina. Acesta si-a marturisit credinta si i-a mustrat pe cei ce se inchinau idolilor atunci cand imparatul Diocletian a dat porunca sa fie omorati toti crestinii ce nu se leapada de Iisus. Chiar daca trupul sau a fost strapuns de o sulita, Sfantul Gheorghe nu a fost ranit.

Cartea Tipicul cel Mare al Sfantului Sava in care se prezinta regulile ce tin de desfasurarea cultului divin din fiecare zi a anului prevede ca „daca se va intampla hramul unui sfant sau al unei sfinte in Lunea, Martea, Miercurea sau Joia cea Mare, atunci cantam toata slujba seara si dimineaţa, in Duminica Floriilor”.

Ceea ce inseamna ca hramul unui sfant nu trebuie sa se suprapuna cu perioada de meditatie, post aspru si pregatire intensa din Saptamana Patimilor. Insa, daca ne uitam in calendar, observam ca Sfantul Mare Mucenic Gheorghe nu se sarbatoreste in Duminica Floriilor ci in ziua de Luni, din Saptamana Luminata, potrivit hotararii Sfantului Sinod.

Aceasta decizie a fost luata deoarece se considera ca in ajunul Floriilor, slujba in cinstea Sfantului Gheorghe s-ar fi savarsit in acelasi timp cu procesiunea traditionala organizata in parohiile din Romania. Procesiune in timpul careia, preotii si credinciosii actualizeaza drumul Mantuitorului din Betania spre Ierusalim si poarta in maini flori sau ramuri de salcie.

Vecernia Sfantului Gheorghe se savarseste odata cu „A doua inviere”, pe 28 aprilie.