Salvia este o plantă folosită adesea pentru condimentarea diferitelor preparate culinare. Puțini oameni știu însă că această plantă are efect terapeutic și poate preveni și trata o mulțime de boli.

Latinii au fost cei care au pus numele plantei „salvie” (salvus în latină înseamnă a fi sănătos) făcând referire la proprietăți benefice ale plantei, care erau cunoscute încă din antichitate. În Europa, salvia a fost adusă de romani și a fost cultivată, în special, în grădinile mănăstirilor.

Deși frunzele de salvie se pot culege în orice perioadă a anului, este recomandat să fie recoltate înainte de înflorire, pentru că atunci conțin o cantitate mai mare de substanțe benefice.

La sfârșitul toamnei, tufa de salvie trebuie tăiată și uscată pentru a-și păstra aroma mai mult timp.

Salvia nu este doar un condiment ce poate fi adăugat în mâncare ci și o plantă medicinală eficientă în tratarea multor afecțiuni.

Această plantă conține și tujon, o substanță care consumată în cantități mari, poate provoca halucinații. Însă în ceaiul de salvie se găsește o cantitate foarte mică de tujon, deci nu trebuie să-ți faci griji.

Salvia poate fi folosită la tratarea afecțiunilor cerebrale, deoarece stimulează activitatea cerebrală, elimină durerile de cap și previne dezvoltarea bolii Alzheimer. De asemenea, această plantă ajută la tratarea depresiei, anxietății, echilibrează sistemul nervos și combate oboseala.

Femeile aflate la menopauză pot consuma salvie pentru a scăpa de transpirația nocturnă și de bufeuri.

Ceai de salvie – ingrediente și mod de preparare

Pentru a prepara ceai de salvie ai nevoie de 1 linguriță de frunze verzi sau uscate și 250 ml apă fierbinte.

Toarnă apa peste frunzele de salvie și lasă ceaiul la infuzat timp de 10 minute. Consumă zilnic cel mult 2-3 căni de ceai. Nu depăși doza zilnică recomandată pentru că te poți confrunta cu simptome neplăcute. Acest remediu nu trebuie folosit pe termen lung.

Ceaiul de salvie nu este recomandat femeilor gravide și persoanele care se confruntă cu afecțiuni renale.

Persoanele cu infecții orale pot face gargară cu un amestec de ceai de salvie și ceai de mușețel de mai multe ori pe zi pentru a se vindeca mai repede.

Vara, salvia înflorește în diferite nuanțe de albastru, roz sau alb. Pentru că nu este foarte rezistentă la frig, planta trebuie protejată pe timpul iernii. Tufele de salvie cultivate pe solurile uscate pot ajunge chiar și la o înălțime de 50 cm.

Beneficii:

Ceaiul de salvie, obținut din frunzele plantei Salvia officinalis, este consumat de mult timp pentru proprietățile sale terapeutice. Iată câteva dintre beneficiile asociate cu consumul de ceai de salvie:

  1. Proprietăți antioxidante: Salvia conține antioxidanți care ajută la protejarea organismului de efectele dăunătoare ale radicalilor liberi.
  2. Efecte antiinflamatorii: Poate ajuta la reducerea inflamației în organism, ceea ce poate fi benefic în multe afecțiuni.
  3. Sănătatea creierului: Unele studii sugerează că salviea poate îmbunătăți funcția cognitivă și poate reduce riscul de afecțiuni neurodegenerative.
  4. Reglarea zahărului din sânge: Poate ajuta la reducerea nivelului de zahăr din sânge și, astfel, poate fi util pentru persoanele cu diabet.
  5. Sănătatea digestivă: Ceaiul de salvie poate ajuta la reducerea disconfortului digestiv, cum ar fi balonarea sau indigestia.
  6. Menopauză și simptome asociate: Salviea a fost utilizată pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor menopauzei, cum ar fi bufeurile.
  7. Proprietăți antibacteriene și antivirale: Poate fi benefic în prevenirea sau tratarea infecțiilor.
  8. Sănătatea orală: Datorită proprietăților sale antibacteriene, gargarizarea cu ceai de salvie poate ajuta la prevenirea infecțiilor orale și a inflamației gingiilor.
  9. Reducerea transpirației: Salviea a fost folosită tradițional pentru a reduce transpirația excesivă.
  10. Îmbunătățirea sănătății pielii: Datorită proprietăților sale antibacteriene, unii oameni folosesc ceaiul de salvie ca un remediu natural pentru afecțiuni ale pielii, cum ar fi acneea.

Deși ceaiul de salvie are multe beneficii potențiale, există și precauții de luat în considerare. Consumul excesiv de salvie, în special pe perioade lungi de timp, poate duce la efecte secundare, cum ar fi amețeli sau probleme la nivelul ficatului.