Salata din piept de pui – Cu toții avem acele rețete „de urgență” pe care le preparăm și sunt pe gustul întregii familii. Salata din piept de pui, cu maioneză este extrem de gustoasă și poate fi și sănătoasă, dacă înlocuiți maioneza clasică cu cea din iaurt.

Pentru prepararea rețetei clasice, ai nevoie de:

  • 300 grame piept de pui fiert
  • 4 castraveți
  • 3 ouă
  • verdeață ( la alegere – patrunjel, leuștean sau mărar)
  • 250 grame șuncă
  • 3 roșii
  • 50 grame de cașcaval
  • maioneză

Iată cum să o prepari:

  1. Fierbe carnea cu apă și sare, strecoară și lasă la răcit.
  2. Taie cubulețe carnea, apoi dă cașcavalul prin răzătoare și taie șunca felii subțiri.
  3. Taie castraveții, în fâșii subțiri , fierbe ouăle în apă cu sare și lasă-le la răcit. Curăță apoi ouăle și taie-le în jumătăți, apoi jumătățile în alte jumătăți. Taie roșiile cubulețe și verdeața mărunt.
  4. Amestecă toate ingredientele, într- un vas mare, adaugă maioneza și condimente după gust.

Articol bonus: Ceaiul care prelungește viața și menține inima sănătoasă – E bine să-l ai în casă

Considerat un simbol al speranţei şi al rodniciei, păducelul era folosit de romani şi greci în tratarea bolilor de inimă, de ficat şi contra insomniei. În schimb, chinezii alungau dezechilibrele energetice cu ajutorul fructelor de păducel.

Şi în zilele noastre proprietăţile păducelului sunt la fel de apreciate, fiind considerată planta cu cea mai puternică acţiune în tratarea bolilor cardiovasculare.

Francezii numesc preparatele din păducel „laptele bătrânilor“, ca o aluzie la florile albe ale plantei şi la proprietăţile tămăduitoare excepţionale constatate la persoanele vârstnice, cu inima şubrezită. Mai mult decât atât, aceştia sunt convinşi că ceaiul de păducel le prelungeşte viaţa cu minimum 10 ani.

Studiile au demonstrat faptul că fructele de păducel ajută la diminuarea palpitaţiilor, a oboselii şi a altor simptome legate de insuficienţa cardiacă.

Acestea sunt un ajutor de nădejde în scăderea tensiunii arteriale, prin dilatarea vaselor de sânge. Păducelul are efecte benefice în caz de hiper şi hipotensiune arterială, tensiune arterială oscilantă, cardiopatie ischemică, insuficienţă cardiacă moderată, aritmii, nevroze cardiace, ateroscleroză, arterită obliterantă.

În caz de sechele post-infarct, păducelul este foarte eficient, favorizând revascularizarea muşchiului cardiac şi stabilizând valorile tensiunii arteriale.

Alături de efectele terapeutice enumerate, păducelul prezintă acţiune calmantă la nivelul sistemului nervos, antidepresivă şi relaxantă. Este util persoanelor cu distonii neuro-vegetative, celor irascibile sau cu nevroze anxioase, atacuri de panică, insomnii.

Cel mai cunoscut şi mai utilizat preparat pe bază de păducel este ceaiul. Acesta se prepară prin infuzarea unei linguri de fructe uscate în două ceşti de apă fierbinte, timp de circa 10-15 minute. Ceaiul de păducel se poate consuma de 3 ori pe zi.