Rețeta pe care o pregătesc în fiecare vară – Roșii cu hrean pentru iarnă. Medicament pentru numeroase afecţiuni, hreanul nu este însă pentru toată lumea. Beneficiile sale terapeutice se pot întoarce împotriva noastră şi ne pot pune viaţa în pericol, dacă îl comsumăm în exces.Deosebit de aromat, cu miros înţepător şi gust arzător, hreanul este ideal pentru tratarea paraziţilor intestinali, a anemiei, a astmului şi bronşitelor şi a sinuzitelor.

Ingrediente:

  1. 3 kg roșii
  2. 200 g hrean
  3. 400 g ardei gras
  4. 100 g usturoi
  5. 2 linguri sare
  6. 3 linguri zahăr
  7. piper negru

Mod de preparare:

1. Pentru început, dăm roșiile prin mașina de tocat.

2. Turnăm pasta de roșii într-un vas. Fierbem, pe foc mic, 20 de minute. Adăugăm hreanul tăiat mărunt, usturoiul, ardeiul tăiat cubulețe și fierbem pe foc mic 10 minute.

3. După omogenizare, luăm vasul de pe foc și repartizăm sosul în borcane.

Hreanul conţine vitamine C, A, B1,B2, saruri, minerale de fier, potasiu, calciu, magneziu, glicozizi sulfurati, acid clorhidric, carbonic, glutamine, aspargina, uleiuri volatile , mirosul inţepător al rădăcinii se datorează sulfurii de alil , o substanţă prezentă şi în usturoi şi ceapă ,care prin radere dă naştere unei substanţe numite mirosina, care dă proprietaţile iritante ale plantei.

Hreanul conţine un ulei esenţial bogat în compuşi cu sulf cu miros dulce, cunoscuţi drept glucozilinaţi. Aceşti compuşi se găsesc doar în plantele care aparţin familiei muştarului. Ei pot irita pielea, provocând băşici şi arsuri. Hreanul conţine de 2 ori mai multă vitamina C decât lămâia, vitaminele din grupul B şi minerale, printre care potasiu, calciu, fier şi fosfor.

Sinuzitele sunt complet vindecate, chiar şi în cele mai grave forme după o cură cu inhalaţii de hrean ce se pot face prin simpla pregătire a hreanului pentru iarnă, pus la borcane. În cantităţi mici el stimulează pofta de mâncare, dar alungă şi răceala sau gripa”, explică medicul. Atât rădăcina cât şi frunzele de hrean au proprietăţi benefice organismului. Pentru că este iute, ajută la descongestionarea căilor respiratorii superioare şi este un remediu eficient împotriva reumatismului.

Aceasta conţine vitamina C, complexul B, calciu, potasiu, minerale dar şi antibiotice naturale, enzime, fitohormoni. Hreanul este un inamic al conjunctivitei, dar şi a altor afecţiuni ocular, spun specialiştii. Tratamentul este unul cât se poate de simplu: se rade hreanul, după care se inspira profund timp de 5 – 10 minute. Laărimarea ochilor este inevitabilă, însă cât se poate de benefică. Hreanul ras şi în combinaţie cu miere are multiple beneficii pentru organism. Dimineaţa, pe stomacul gol, se ia câte o linguriţă din acest amestec. El este bun pentru tuse, reumatism, hipertensiune arteriala, angina pectorala şi circulaţie periferică deficitară. Ca orice alt aliment care este iute la gust, hreanul are efecte afrodisiace. El conţine anumite substante care echilibrează hormonii.