E prima oară, când prepar acest fel de sirop. Vă asigur că are o aromă deosebită. Acest preparat este un tonic al sistemului nervos.

  • flori proaspete de salcâm cca. 2000 g,
  • apă rece cca. 2000 ml, cât să le acopere,
  • zahăr tos 1500 g,
  • lămâie 2 bucăți ( sau 2 pliculețe de sare de lămâie),
  • zahăr vanilinat 2 pliculețe sau un baton de vanilie

Mod de preparare:

Florile curățate de pe codițe, spălate, foarte bine, pentru a se elimina impuritățile și eventualele gângănii, se pun la fiert în apă clocotită, într-un vas foarte curat, eventual de inox. După 20 de minute, se ia oprește focul şi se lasă fiertura la macerat până a doua zi.

Separat, într-un vas, se strecoară fiertura, se adaugă zahărul, sucul de lămâie şi vanilia. Vreme de 20 minute, siropul trebuie să fiarbă la foc mare şi se îndepărtează toată spuma, care se formează în timpul fierberii. Siropul mai rămâne să fiarbă la foc mic, până când scade la jumătate.

Siropul se toarnă cald în sticle sterilizate, după care se astupă ermetic, lâsăndu-se la dunst cald până a doua zi.

Acest arbust, cu ramurile adesea curbate, are o înălțime de la 1 la 10 metri. Scoarța acestuia are culoarea verde-gri și este fisurată. Frunzele, și cu precădere cele dintâi, apărute primăvara, reprezintă o atracție pentru numeroase insecte, și dintre acestea mai ales pentru fluturii de noapte.

Florile hermafrodite, ce apar la începutul verii, sunt parfumate, pe când frunzele au un miros neplăcut atunci când sunt frecate în mâini. Florile au câte cinci stamine și cinci petale de culoare albă.

Fructele se prezintă sub forma unor bobițe negru-violacee de 6–8 mm, dispuse în ciorchine. Fructele necoapte au un anumit grad de toxicitate, intoxicațiile manifestându-se prin vomă și diaree.

Socul se multiplică prin semințe.