Indiferent de ce parte a papadiei recoltam pentru uscare sau congelare, trebuie sa repsectam cateva reguli importante:

  • Recoltarea materiilor prime din acelasi loc poate fi efectuata doar o data la 3 ani, nu mai des.
  • Se recomanda recoltarea papadiei dintr-o zona aflata cat mai departe de drum. Plantele din zone urbane nu sunt potrivite pentru recoltare in scopuri medicinale – acumuleaza rapid substante toxice si sunt mai susceptibile de a fi daunatoare sanatatii, si nu benefice. Cel mai bine este sa recoltezi plante care cresc intr-o padure.
  • Nu te grabi pentru a-ti face provizii pentru iarna. Daca recoltezipapadia prea din timp, s-ar putea sa fie saraca in vitamine si nutrienti.

Ce se intampla cu papadia dupa recoltare?

Oamenii au inceput sa recolteze din ce in ce mai multe plante, inclusiv papadia: radacina, frunzele si florile sale. Dupa ce recolteaza aceste parti ale papadiei, fie le usuca, fie le congeleaza.

De asemenea, le folosesc la prepararea decocturilor, infuziilor si gemului de papadie.

Cum se pregatesc radacinile de papadie pentru a fi folosite in scopuri medicinale?

Dupa ce sunt recoltate, radacinile de papdie se curata. Acestea trebuie spalate bine pentru a se indeparte resturile de pamant. Dupa ce au fost curatate, radacinile se lasa la uscat la aer curat pentru o perioada de timp.

Dupa aceea, radacina este pusa in congelator. Daca este pastrata la temperaturi scazute, radacina de papadie isi pastreaza proprietatile benefice timp de cativa ani.

papadie pentru tratamentCum se usuca radacinile de papadie?

Radacinile de papadie recoltate pot fi depozitate si in pod. Radacinile trebuie ferite de razele solare pentru a nu-si pierde majoritatea nutrientilor.

Radacinile de papadie trebuie uscate cat mai repede posibil dupa recoltare. Procesul de uscare poate fi accelerat, daca radacinilie de papadie sunt puse in cuptor la o temperatura maxima de 50 grade C.

Radacinile mici se usuca mai repede decat cele mari, de aceea, majoritatea oamenilor le dau printr-o masina de tocat carne.

Radacinile tocate sunt asezate apoi intr-un strat subtire pe o suprafata plana pe care este intinsa o carpa. Din cand in cand, radacinile se amesteca usor.

Iti poti da seama daca radacina de papadie este complet uscata, astfel:

  • Daca radacina a fost colectata la timp si uscata conform regulilor, atunci radacina va fi densa si usor incretita.
  • Daca vei apasa pe ea, radacina se va rupe usor.
  • La exterior, radacina de papadie uscata este maro inchis, iar la interior este aproape alba.
  • Radacina de papadie uscata nu are aproape deloc miros.
  • O radacina uscata corespunzator are un gust usor amar.

Daca, dupa uscare radacina este moale si usoara, inseamna ca s-au facut greseli in timpul procesului de colectare. In scopuri medicinale, o astfel de radacina nu poate fi utilizata.