Cu toate ca depresia este caracterizata precum un „dezechilibru chimic” in creier, cercatorii au descoperit ca organismul nostru e mult mai complex de atat.

Teorii legate de dezechilibrul chimic ne ajuta sa intelegem depresia, insa nu ne explica care este cauza acesteia, ce anume o cauzeaza. In schimb, cercetatorii cred ca considera ca depresia apare in urma a mai multor factori, inclusiv inflamatia si stresul cronic.

Mai mult de atat, un studiu recent sugereaza ca depresia si alte afectiuni care iti afecteaza starea de spirit, provin initial din intestin

Bacteria din intestin: Prieten sau dusman?

Exista aproximativ 400 de specii de bacterii in burta la tine acum, sa nu le mai mentionam si pe cele care traiesc pe piele.

De fapt, intestinul tau joaca un rol important in combaterea patogenilor periculosi care si-au facut loc prin sistemul digestiv, inainte sa fie absorbiti in sange.

Bacteriile din intestin sunt atat de importante ca se afla chiar si in laptele matern, iar copiii care consuma lapte praf sunt mai predispusi sa faca alergii si probleme imune, deoarece au pierdut niste criterii importante.

Bacteriile joaca un rol extrem de important in sporirea efectelor enzimelor, cum ar fi lactaza, sucraza, alfa-glucozidaza si a fosfatazei alcaline, precum si pentru metabolizarea colesterolului si a trigliceridelor pentru a mentine presiunea arteriala stabila.

Nu e niciun secret ca bacteriile din intestin joaca de asemenea un rol important in sistemul nostru imunitar. Acesta face diferenta intre o persoana sanatoasa si o persoana bolnava. Mai mult de atat, bacteria din intestin afecteaza creierul.

Bacteria din intestin iti poate schimba starea de spirit

Niste cercetatori din Australia au descoperit in urma unui studiu pe 300 de voluntari ca probioticele au efecte pozitive asupra persoanelor cu simptome de depresie, anxietate si stres ridicat.

Cu toate ca in cazul altor studii rezultatele au fost diferite, per total cercetatorii au ajuns la concluzia ca persoanele care consuma suplimente cu probiotice se simt mult mai bine decat cele care au luat medicamente pentru efect placebo.

Alte studii

Acest studiu este recunoscut pentru faptul ca a scos la lumina potentialele tratamente probiotice asupra depresiei insa sunt si alte numeroase studii asupra legaturii dintre depresie si probiotice.

De exemplu, un studiu din America a descoperit ca o bacterie aflata in iaurt ajuta la combaterea anxietatii si depresiei. Cercetatorii considera ca aceasta bacterie poate influenta considerabil starea de spirit a consumatorului.

Un intestin sanatos, o minte sanatoasa

Problemele mentale sunt foarte complicate si pot fi influentate de foarte multi factori, incluziv stresul, inflamatia si multi altii. Avand in vedere ca nutritia este ceea ce sta la baza sanatatii, imbunatatirea cu siguranta te poate ajuta cel putin in ameliorarea simptomelor deprsiei.

blank

Daca vrei sa ai grija de intestinul tau, renunta la mangarea procesata, zahar si alcool si asigura-te ca adaugi multe fibre in alimentatie.

Iata cateva surse de probiotice si prebiotice:

  • Iaurtul
  • Smantana
  • Branza de vaci
  • Chefir
  • Muraturile