Pregătirea frunzelor de viță-de-vie pentru iarnă – Iată cum se face sărarea corectă

Pregătirea frunzelor de viță-de-vie pentru iarnă – Iată cum se face sărarea corectă

Pregătirea frunzelor de viță-de-vie pentru iarnă – Iată cum se face sărarea corectă

Ingrediente:

  • frunze de viță de vie
  • 1-2 linguri de sare

Mod de preparare:

1. Pentru început, punem frunzele într-un vas cu apă pentru 2 ore.

2. Cu ajutorul unui cuțit, îndepărtăm codițele și suprapunem câte 5-10 frunze.

3. Punem la fiert 1-2 litri de apă. Adăugăm 1-2 linguri de sare și amestecăm bine.

4. Scufundăm manunchiurile pregătite anterior și le lăsăm 30 de secunde.

5. După acest interval de timp, scoatem frunzele din borcane și le repartizăm în borcane.

În timpul tăierii codițelor și suprapunerii frunzelor străduiți-vă să formați mănunchiuri de frunze cu aceeași dimensiune. Astfel puteți să umpleți borcanele cu frunze aproximativ identice, ca să obțineți ulterior sărmăluțe egale.

Când veți deschide borcanul, probabil veți observa că frunzele de viță-de-vie vor fi acoperite cu picățele albe: acestea sunt depunerile saline.

Viţa de vie este o plantă originară din regiunea Mediteraneană, Europa Centrală şi Sud- Vestul Asiei şi este de fapt o liană care poate atinge o înălţime de 35 de metri, cultivată pentru fructul său, strugurele, cu proprietăţi culinare.

Specia sălbatică se găseşte în păduri umede şi pe malurile apelor curgătoare. De mii de ani fructul este recoltat pentru proprietăţile sale nutriţionale dar şi medicinale, istoria sa fiind strâns legată de cea a vinului.

În scopuri terapeutice s-au folosit din cele mai vechi timpuri seva viţei-de-vie pentru tratarea bolilor de ochi şi de piele, frunzele pentru oprirea sângerărilor, strugurii necopţi pentru inflamaţiile gâtului, bolilor infecţioase, stafidele în tratarea tuberculozei iar strugurii copţi cu rol nutritiv, vitaminizant, mineralizant, antitumoral.

Frunzele de viţă-de-vie scad colesterulul, reglează tensiunea arterială, au acţiune astringentă, hemostatică, antidiareică, antitumorală, antioxidantă.