Prăjitură cu foi de bulion și magiun de prune – rețeta copilăriei noastre

Prăjitură cu foi de bulion și magiun de prune – rețeta copilăriei noastre

Prajitura cu foi de bulion este una din cele mai bune tipuri de prajituri pe care iubesc sa le fac, ori de cate ori am ocazia. Este o prajitura pe care o mananc de foarte mult timp si mi se pare la fel de buna de fiecare data cand o fac.

Mereu o tai abia dupa ce sta 1 noapte la frigider pentru ca atunci este foarte moale, crema este pufoasa si buna insa recunosc faptul ca mai dispare cate un coltisor pana este gata de taiat. Prajitura se face foarte, foarte usor si nu trebuie neaparat sa coaceti foile pe fundul tavii. Eu le-am copt in tava, pe hartie de copt.

Un alt aspect importan – puneti faina treptat pentru ca s-ar putea sa nu aveti nevoie de toata cantitatea de faina din lista de ingrediente. Depinde foarte mult de umiditatea acesteia si s-ar putea sa folositi mai putina.

Puteti face aceasta prajitura de post sau de dulce (daca folositi unt si lapte obisnuit).

Ingrediente pentru foi:

  • 600 gr de faina – puneti treptat (poate nu aveti nevoie de atat)
  • 10 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 10 linguri de suc de rosii (sau bulion 2-3 linguri cu 7-8 linguri de apa)
  • 10 linguri de zahar
  • Un praf de sare
  • 1 lingurita jumatate de bicarbonat de sodiu stins cu otet sau suc de lamaie

Ingrediente pentru crema:

  • 1 litru de lapte – sau lapte vegetal
  • 4-5 linguri de zahar
  • 200 gr de griș
  • 200 gr unt sau margarina
  • Coaja de lamaie + esenta de vanilie + aroma de lamaie
  • Un borcan (375 gr) de magiun de prune

Mod de preparare:

Intr-un bol incapator se amesteca uleiul, sucul de rosii, zaharul si praful de sare – trebuie sa se dizolve zaharul complet. Peste acest amestec se adauga bicarbonatul stins in otet sau in suc de lamaie (cum am facut eu) iar treptat se adauga faina cernuta. Nu adaugati toata faina odata pentru ca, in functie de umiditatea acesteia, se poate sa fie prea mult. La mine au intrat cam 550 grame de faina.

Totul se amesteca pentru a obtine un aluat potrivit de tare – nu trebuie sa fie foarte tare deoarece se va rupe si nu il veti putea rula. Cand aluatul este incorporat se pune in folie de plastic si se da la frigider pentru minim 30 de minute.

Legat de sucul de rosii – puteti folosi si bulion (de casa sau cumparat) dar diluat cu apa pana obtineti cele 10 linguri. Eu am folosit niste rosii pasate de la Lidl si a fost chiar foarte bun – am pus 7 linguri de rosii pasta si 3 linguri de apa. Tot la Lidl gasiti si suc de rosii la 1 litru – care este foarte bun (este si destul de ieftin – in jur de 5 lei).

Cand aluatul este destul de rece, se scoate de la frigider si se imparte in 4 – trebuie sa obtinem 4 foi. Foile se ruleaza subtire pentru ca ele vor creste la cuptor si se coc 10-12 minute la 180 grade. Aveti nevoie de o tava de 20×35 cm. Pot fi coapte pe fundul tavii sau direct in tava pe hartie de copt.

blank blank

La mine nu au iesit marginile perfecte dar chiar si asa, nu s-au aruncat dupa ce am taiat prajitura ci au fost chiar foarte bune.

Crema – se pune laptele la foc impreuna cu zaharul si un praf de sare. Cand da in clocot se adauga grisul in ploaie si se amesteca cu un tel pentru a nu se forma cocoloase. Cand grisul este fiert, se da deoparte si se lasa putin la racit.

Cand ajunge aproape la temperatura camerei se adauga untul sau margarina(daca vreti sa fie de post), esentele si coaja de lamaie,  si se mixeaza bine pentru a deveni o crema aerata si fina. Se lasa la racit pana sunt gata foile.

Cand foile sunt coapte se intinde jumatate de crema – foaie – magiun de prune (sau alt gem acrisor) – foaie – crema de gris – foaie. Se da la frigider peste noapte si mai apoi se taie pentru a o servi.

blank blank

Pofta buna!