Plăcinte cu brânză – sunt numai bune de servit la o masă cu prietenii

placinte cu branza ingrediente

Mereu mi-au plăcut plăcintele cu brânză, însă a trebuit să încerc multe rețete până să găsesc una care să-mi placă la nebunie. Într-o zi însă, răsfoind caietul de rețete al soacrei mele am găsit această rețetă de plăcinte cu aluat de casă. Am încercat-o imediat și am fost foarte încântată de ceea ce a ieșit.

Ingrediente pentru blat:

  • 500 gr făină de grâu
  • 1 ou, 1/4 linguriță sare
  • 2 lingurițe ulei, aproximativ 320 ml apă caldă

Ingrediente pentru umplutură:

  • 300-400 gr brânză proaspătă de vaci
  • 3 ouă
  • 1/4 linguriță sare
  • Puțină smântână

În plus:

  • Ulei pentru uns

Mod de preparare:

Frământăm un aluat din făina, ou, sare, ulei și puțină apă. Adăugăm apa treptat, până obținem un aluat neted. Ungem aluatul cu puțin ulei, îl acoperim cu folie alimentară și-l lăsăm la crescut într-un loc cald timp de aproximativ 1 oră.

După ce aluatul a crescut suficient și și-a dublat volumul, îl transferăm pe blatul de lucru presărat cu făină și-l împărțim în 3 părți egale. Întindem o bucată de aluat într-o foaie de dimensiunea unei tăvi de copt, o acoperim și o lăsăm să crească, în timp ce întindem și celelalte 2 bucăți de aluat.

placinta cu branza mod preparareNe întoarcem la prima foaie de aluat și o tăiem în 4-5 bucăți, apoi pregătim umplutura de brânză.

Batem ouăle cu sarea, apoi adăugăm brânza de vaci și puțină smântână. Amestecăm bine pentru a combina ingredientele. Punem pe fiecare bucată de aluat câte o parte din umplutură.

Rulăm o bucată de aluat într-un sul și o așezăm în tava de copt unsă cu ulei, sub forma unei spirale.

placinte cu branza retetaProcedăm la fel și cu celelalte bucăți de aluat. După ce am format toate plăcintele, le ungem cu ulei și le băgăm în cuptorul preîncălzit la 220 grade timp de aproximativ 30 de minute, apoi reducem temperatura la 170 grade și mai lăsăm plăcintele în cuptor încă 10 minute.

După ce plăcintele s-au copt, le lăsăm puțin să se răcească, apoi le servim cu iaurt sau lapte acru. Poftă bună și spor la gătit!