Pătrunjelul are o concentrație mai mare de vitamina C decât lămâile, portocalele sau varza, și conține, de asemenea, vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, K și E.

În plus, este o sursă semnificativă de carbohidrați, proteine, minerale (potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, sodiu), uleiuri volatile, lipide și flavonoide.

Ingrediente:

  • 2 mănunchiuri de pătrunjel,
  • 8 căței de usturoi,
  • 140 ml ulei de măsline,
  • jumătate de lămâie.

Mod de preparare:

Se utilizează doar frunzele de pătrunjel, fără tulpini, și se taie fin sau se folosește un robot de bucătărie. Usturoiul se zdrobește sau se taie fin și se combină cu pătrunjelul. Se adaugă ulei și sare, apoi se amestecă.

Compoziția de pătrunjel și usturoi se transferă într-un borcan, iar deasupra se adaugă uleiul. Se închide etanș și se poate păstra la frigider timp de 2-3 săptămâni.


Avantajele și beneficiile pătrunjelului

Pătrunjelul este bogat în vitaminele A și C, având efecte antioxidante, detoxifiante, antialergice, antitumorale, tonice pentru ficat, stimulează activitatea vezicii biliare, fluidizează secrețiile, antispastice, relaxează musculatura netedă intestinală, gastrică și bronșică, întărește sistemul imunitar, acționează ca vasodilatator, regenerează pereții vasculari, menține elasticitatea vaselor, oferă efecte afrodisiace și asigură buna funcționare a sistemului genital.

Totodată, pătrunjelul reduce procesele inflamatorii, acționează ca antirahitic, antiscorbutic, vermifug, diuretic, neutralizează efectele intoxicației cu tutun, alcool, consum excesiv de carne sau produse prelucrate industrial și conține uleiuri volatile cu efect antitumoral.

Se consumă în stare crudă sau ca infuzie ori decoct

Consumat în stare crudă sau ca infuzie, decoct, pătrunjelul este eficace în tratarea edemelor, infecțiilor, asteniei, tulburărilor de circulație sanguină, hipertensiunii arteriale, afecțiunilor reumatice, anorexiei, meteorismului și colicilor abdominale, astmului bronșic, amenoreei și elimină respirația urât mirositoare (halena).

Am pus aici toate rețetele noastre de ciorbe și supe. Poftă bună!

Utilizat sub formă de gargară, băi sau spălături locale, pătrunjelul ajută la vindecarea rănilor, înțepăturilor de insecte, conjunctivitei, ameliorează contuziile și pigmentările pielii și atenuează durerile dentare.

Pătrunjelul conține mai mult fier decât spanacul și mai mult fluor decât oricare alt aliment, contribuind la menținerea unei danturi și oaselor puternice.

Mai mult, o legătură de pătrunjel oferă mai multe proteine decât 2 ouă, devenind astfel un aliat de încredere în dietele de slăbit, deoarece conferă senzația de sațietate.

Frunzele și tulpinile de pătrunjel

Frunzele și tulpinile de pătrunjel contribuie la neutralizarea și eliminarea toxinelor din corp și sunt eficiente în tratarea diverselor afecțiuni ale ficatului, inclusiv ciroze sau hepatite, combatând agenții patogeni și chiar anumite virusuri.

Pe lângă acestea, datorită capacității sale extraordinare de antioxidant, pătrunjelul consumat de trei ori pe zi, câte 20 ml de suc, combinat cu alte sucuri naturale, susține procesul de vindecare a cancerului.

Sucul proaspăt poate fi consumat și în timpul tratamentului cu citostatice, ajutând la reducerea efectelor negative ale medicamentelor și la eliminarea celulelor canceroase.

Pătrunjelul este un ingredient natural indispensabil în trusa de îngrijire a pielii. Din sucul de pătrunjel se poate realiza o mască facială ce are rolul de a regenera, revigora și de a conferi luminozitate tenului.

În plus, masca poate contribui la eliminarea petelor pigmentare și a celor cauzate de îmbătrânire.