Păstârnacul este o rudă apropiată cu morcovul, pătrunjelul și cu țelina. Cu precădere, gospodinele îl folosesc la ciorbe și la supe datorită aromei sale intense și texturii fibroase.

Profilul său nutrițional se remarcă prin conținutul de vitamina C, K și B5, acid folic, fibre, carbohidrați și potasiu. Un lucru bine de știut este că păstârnacul conține mai mult zahăr decât morcovul. În ceea ce privește numărul de calorii, este similar celui din fructele dulci precum strugurii și bananele.

Păstârnac – Beneficii

Ovidiu Bojor, academician, subliniază faptul că păstârnacul are o compoziție similară rădăcinii de pătrunjel: este o excelentă sursă de fibre. Un aport adecvat de fibre în dietă poate preveni obezitatea, unele tipuri de cancer și constipația și, în afară de asta, ajută și la scăderea nivelului de colesterol din sânge.

Păstârnacul furnizează aproximativ 28% din doza zilnică recomandată de vitamina C, care are efect anticancerigen și antioxidant și susține sănătatea țesutului conjunctiv, gingiile și dinții.

Potasiul conținut este important pentru controlul tensiunii arteriale, pentru echilibrul lichidelor din corp dar și pentru ritmul cardiac. Poate reduce tensiunea arterială și presiunea de pe inimă. La fel ca morcovii, conține câțiva antioxidanți unici precum falcarindiol, panaxidiol, falcarinol și metil-falcarindiol.

În ce afecțiuni ajută?

Am pus aici toate rețetele noastre de ciorbe și supe. Poftă bună!

Toate legumele cu un conținut bogat de fibre ajută la menținerea sațietății și sunt recomandate în curele de slăbire. Păstârnacul oferă o doză importantă de mangan, care este un nutrient important pentru sănătatea oaselor. Cuprul, un alt mineral valoros din păstârnac, are rolul de a asigura un nivel optim de energie. Pentru a reduce nivelul de plumb din sânge, importante sunt toate alimentele bogate în vitamina C.

De asemenea, atât vitamina C cât și vitamina E întăresc imunitatea.

Datorită conținutului bogat de vitamina B9, păstârnacul este recomandat și în depresie sau în anxietate. Acidul folic din conținut contribuie la scăderea riscului de boli de inimă.

În medicina tradițională, păstârnacul este folosit și în tulburările urinare, ca diuretic natural iar ceaiul concentrat este folosit în febra intermitentă. Rădăcina de păstârnac ajută la eliminarea toxinelor din corp, grație acțiunii sale diuretice-depurative și sunt menționate, de asemenea, efectele sale benefice în reumatism.

Nu în ultimul rând, este util și pentru a regla menstruația, având proprietăți emenagoge.

Mod de utilizare

Pentru calmarea durerilor și pentru reducerea inflamațiilor, pentru vitiligo și psoriazis – Cataplasma din rădăcină de pătrunjel

Consumat crud în salate sau fiert în ciorbe, supe și tocănițe

Consumat copt la cuptor, ca garnitură la pește

Fiert și folosit la piureuri

Decoct – se fiert 50 g de rădăcină de pătrunjel într-un litru de apă, timp de 20 de minute și se consumă câte 2 sau 3 căni pe zi