
Pască cu brânză dulce și smântână fără aluat
Pasca tradițională cu brânză dulce este un desert emblematic al sărbătorilor pascale, dar poate fi savurată oricând vrei să aduci un strop de bucurie și savoare în casă. Această rețetă este ideală pentru iubitorii de gusturi fine și echilibrate, combinând textura cremoasă a brânzei cu aroma inconfundabilă de citrice și vanilie.
Se prepară ușor, fără aluat, iar rezultatul este o prăjitură densă, pufoasă și parfumată, care cucerește de la prima felie. Pasca aceasta este o alegere perfectă pentru cei care își doresc un desert clasic, dar cu un plus de rafinament. Stafidele, vanilia și coaja de lămâie și portocală creează un contrast aromat care se potrivește perfect cu brânza dulce și smântâna.
Ingrediente:
• 750 grame de brânză de vaci scursă bine
• 250 ml de smântână
• 200 grame de zahăr tos
• 7 ouă
• 50 g de unt
• 130 grame de de făină
• 70 grame de griș
• 150 grame de stafide
• esență de vanilie
• coajă rasă de citrice: lamaie ,portocala.
Mod de preparare:
1. Pentru inceput spargeti ouale intr-un vas incapator in care adaugati apoi zahărul si esenta de vanilie.
2. Amestecati cu mixerul sau chiar cu un tel pana ce obtineti o pasat cremoasa.
3. Pe urma adaugați branza dulce, si amestecati cu o spatula incet.
4. Apoi adaugati untul topit si amestecati pana ce se omogenizeaza toata compozitia.
5. Incorporati cate o lingura de faina pe rand si amestecati bine.
6. Adaugati treptat si grisul si incorporati bine dar nu uitati sa puneti si coaja de lamaie si portocala.
7. Intre timp lasati stafidele la inmuiat in esenta de rom sau lapte, dupa cum doriti. La final incorporati smantana si adaugati stafidele in prealabil tavalite prin faina alba.
8. Este recomandat sa coaceti pasca intr-o forma detasabila rotunda,cu diametru de 26 cm pe care ati tapetat-o cu hartie de copt.
9. Puneti la cuptorul preincalzit la 170 de grade si coaceti timp de o ora. Cand observati ca devine aurie pe centru și maronie pe margini inseamna ca este gata si puteti sa stingeti focul.
Insa este important sa nu o scoateți imediat din cuptor deoarece trebuie sa o lasati sa se raceasca in cuptor peste noapte pentru a se inchega foarte bine. De aceea este indicat sa o gatiti seara iar a doua zi va puteti bucura de gustul ei fin si parfumat.
Această pască se servește cel mai bine rece, a doua zi, când este complet închegată și aromele s-au contopit armonios. Este perfectă lângă o cafea proaspătă sau un pahar de lapte cald, fiind atât desert cât și răsfăț.
Poftă bună alături de cei dragi! Sărbători sau nu, bucurați-vă de momente dulci și liniștite în familie!
Vrei mai multe rețete delicioase?
Urmărește-ne pe Facebook pentru cele mai noi și gustoase rețete!