Pâine de casă delicioasă gata în doar 45 de minute. De acum nu mai cumpăr pâine de la supermarket!

paine de casa reteta

În supermarket s-ar putea să găsim pâine caldă, cu aspect minunat căreia însă îi lipsește un ingredient important – dragostea. Datorită acestui „ingredient”, produsele de patiserie făcute în casă sunt atât de delicioase. Încearcă această rețetă și te vei bucura de o pâine cu coajă crocantă și miez moale.

Ingrediente:

  • 250 gr făină de grâu
  • 6 gr drojdie uscată
  • 4 gr sare, 30 gr unt
  • 100 ml lapte
  • 50 ml apă

În plus:

  • 1 gălbenuș de ou
  • 5 ml lapte

Mod de preparare:

Combină toate ingredientele uscate (făina, drojdia și sarea) într-un castron, apoi adaugă untul, laptele și apa. Frământă aluatul până când nu se mai lipește de mâini apoi pune-l într-un castron uns cu ulei.

paine de casa mod preparareAcoperă aluatul cu un prosop de bucătărie curat și pune-l într-un loc cald. Lasă-l acolo timp de aproximativ 90 de minute, sau până când își dublează volumul.

Când aluatul a crescut, scoate-l din castron și pune-l pe blatul de lucru, presărat cu făină.

paine de casa ingredienteModelează aluatul într-o pâine, fără însă a apăsa cu putere.

paine de casa reteta simplaAșază pâinea pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, acoper-o cu un prosop și las-o deoparte pentru încă 30 de minute.

Cu un cuțit ascuțit, fă câteva tăieturi pe suprafața mâinii. Unge pâinea cu gălbenuș de ou amestecat cu puțin lapte, apoi pornește cuptorul la 200 de grade.

Pune pâinea în cuptorul preîncălzit și las-o la copt timp de aproximativ 45 de minute. Durata de coacere poate varia în funcție de tipul cuptorului, așa că ar fi bine să verifici pâinea după jumătate de oră.

paine de casa preparareCând pâinea s-a copt, scoate-o din tavă și pune-o pe un grătar. Las-o să se răcească puțin, apoi tai-o în felii și servește-o cu mâncarea preferată. Poftă bună!

paine de casa coacere