Prăjiturile sunt delicioase, însă nu trebuie să exagerăm! Iată pericolele obezității

obezitatea

Obezitatea este una din cele mai populare dar și cele mai periculoase afecțiuni medicale din lume. În 2016, Organizația Mondială a Sănătățiii a susținut că aproximativ 1.9 miliarde de adulți sunt supraponderali iar 650 milioane dintre aceștia suferă de obezitate.

Ceea ce este îngrijorător este faptul că mulți dintre aceștia sunt copii sau adolecenți. Drept comparație, dacă în 1975, 4% din copii și adolescenți erau obezi, în 2016 procentul a crescut la 18%, deci mai de 4.5 ori mai mult.

Numărul îngrijorător de mare se datorează în mod deosebit obiceiurilor moderne: mâncarea nesănătoasă, fast food-ul și sedentarismul sunt principalele cauze ale obezității.

Obezitatea este o problema care poate avea urmări grave, așadar este indicat să fie luată în serios ca orice altă condiție medicală și să fie tratată corespunzător.

Cum putem trata obezitatea

Obezitatea se tratează prin eliminarea obiceiurilor nesănătoase. În primul rând, alimentele nesănătoase sunt schimbate cu alimente slabe în calorii. Băuturile carbogazoase sunt de asemenea un factor important în cauzarea obezității și trebuie înăturate din dietă.

Carnea grasă, lactatele grase, fast food-ul, sucurile pline cu zahăr, produsele de patiserie (covrigi, pâine etc), toate acestea trebuiesc înlocuite cu alimente sănătoase.

Ce înseamă „alimente sănătoase”?

Prin alimente sănătoase ne referim la legume, fructe, cereale integrale, carne slabă în grăsimi, pește etc.

Sedentarismul este de asemenea unul din principalii factori care cauzează obezitatea. Schimbând alimentația nu rezolvi foarte multe dacă nu faci și puțin sport.

Desigur, există și mulți alți factori care cauzează obezitatea, cum ar fi un somn necorespunzător. Ai observat că dacă te culci la o oră târzie îți este mai foame și mânânci mai mult în ziua următoare? Asta se datorează faptului că organismul cere mai multe calorii atunci când nu a dormit suficient, pentru a completa lipsa de energie. Un somn odihnitor, de aproximativ 8 ore (în funcție de vârstă) te poate ajuta să slăbești.

De asemenea, dacă dormi suficient, suficientă energie pentru a face exerciții fizice ziua următoare.

Așadar, mai pe scurt spus:

 • Înlocuim alimentele grase cu alimente pe bază de fructe și legume
 • Facem sport
 • Dormi suficient

Efectele obezității

Este important să tratăm obezitatea pentru a nu ajunge la alte probleme de sănătate. Iată ce efecte poate avea obezitatea:

 • Hipertensiune arteriala
 • Apnee în somn
 • Osteoartrita
 • Diabet
 • Tulburări emoționale (depresie, atacuri de panică, anxietate etc)
 • Anumite forme de cancer
 • Infarct

Cum putem preveni obezitatea

Pentru a nu ajunge să tratăm obezitatea, este indicat să o prevenim prin obiceiuri sănătoase, cum ar fi:

 • Evitarea alimentelor bogate în zahăr sau grăsimi
 • Consumul alcoolului cu moderație
 • Consumul de alimente sănătoase: fructe, legume, semințe, nuci, cereale integrale, pește, carne slabă etc.
 • Sport zilnic – Este improtant ca în fiecare zi pentru a prevnei obezitatea

Concluzie

Obezitatea este o condiție medicală cauzată de obiceiuri nesănătoase. Aceasta trebuie tratată pentru a preveni anumitor boli grave, prin adoptarea unui stil de viață sănătos.

Atenție! Să nu uităm că există și altți factori care influențează obezitatea, cum ar fi dereglările hormonale, anumite medicamente etc. Dacă ești de părere că acestea sunt cauza obezității tale, este indicat să vorbești cu un medic.