Cât de sănătoase sunt de fapt alimentele bio? Iată adevărul despre acestea

Unii oameni afirma ca alimentele „organice” sunt un plan de marketing – costa mai mult, dar nu exista nicio diferenta intre acestea si plantele cultivate conventional.

Cel mai mare raport care a dezbatut peste 343 de studii a concluzionat ca, pe scurt, organicele sunt mai hranitoare decat cerealele, fructele si legumele non-organice – si, prin urmare, sunt mai bune pentru tine.

Cercetatorii au descoperit ca studiile au devenit din ce in ce mai bune de-a lungul anilor, rezultand in rapoarte mai credibile despre siguranta si nutritia alimentelor.

Culturile organice sunt cele care nu utilizeaza ingrasaminte sintetice sau pesticide; nu sunt modificate genetic; promoveaza si imbunatatesc biodiversitatea; mentin echilibrul ecologic; si multe altele.

„Organic” a devenit cuvantul folosit pentru a defini metodele traditionale de cultivare si modul de crestere a animalelor inainte de aparitia controlului corporativ asupra ofertei alimentare.

Alimentele organice produc mai multi antioxidanti

O planta pe un teren gestionat conventional va avea acces la niveluri ridicate de azot sintetic si va folosi resursele suplimentare pentru a produce zaharuri si amidon. Drept urmare, portiunea recoltata a plantei va contine adesea concentratii mai mici de nutrienti, inclusiv antioxidanti.

Fara a se baza pe pesticide, plantele cultivate organic trebuie sa se protejeze in mod natural si o fac prin cresterea nivelului de antioxidanti pe care bacteriile nu le plac.

La oameni, fitochimicele precum fenolii si polifenolii pot ajuta la prevenirea bolilor declansate sau promovate de deteriorarea oxidativa, cum ar fi bolile coronariene, accidentul vascular cerebral si anumite tipuri de cancer.

Studiul estimeaza ca substantele organice contin antioxidanti cu 20% pana la 40% mai mult decat produsele non-organice.

Plantele cultivate organic sunt mai putin toxice

Exista mai putine reziduuri de pesticide in alimentele organice. Deci, atunci cand mananci un mar conventional, mananci, de asemenea, de patru ori mai multe substante chimice decat atunci cand mananci in mar organic.

Exista in mod semnificativ mai mult cadmiu in culturile cultivate conventional decat in cele organice. Cel mai probabil are legatura cu utilizarea ingrasamintelor sintetice si a absorbtiei cadmiului de catre radacinile plantelor. Efectul asupra oamenilor?

Cadmium, un produs secundar al productiei de zinc, este unul dintre cele mai toxice elemente la care omul poate fi expus la locul de munca sau in mediu.