„Mucenicii” este denumirea unor colaci împletiți și răsuciți în formă de „8” care se prepară în fiecare an pentru data de 9 martie, când este ziua pomenirii celor „40 de mucenici din Sevastia”. Este un desert tradițional din punct de vedere creștinesc și liturgic. Toate gospodinele ortodoxe pregătesc acest preparat și îl duc la Biserică pentru sfințire.
Cei 40 de mucenici erau un grup de soldați creștini care au trăit prin anii 320, aflați în slujba împăratului roman păgân Licinius. Nevrând să renunțe la credința lor ortodoxă și să se închine la idoli, au preferat să moară decât să se lepede de Hristos.
Martirii au fost mai întâi închiși în temniță 8 zile – de unde și forma simbolică a colacilor. Apoi au fost condamnați la moarte fiind ținuți într-un lac înghețat. Dar Dumnezeu a făcut multe minuni cu ei, căci apa s-a încălzit iar a doua zi i-au scos vii din lac. Zdrobindu-li-se fluierele picioarelor, și-au dat duhurile în mâna lui Dumnezeu.
Fidelitatea, credința și curajul lor au rămas vii în tradiția Bisericii, drept dovadă prepararea „mucenicilor” an de an în ziua de 9 martie.
Există mai multe versiuni ale rețetei, în funcție de zonă. În sud, mucenicii sunt mici și se fierb în apă cu zahăr (un sirop dulce) și nucă măcinată. În Moldova, mucenicii se prepară precum colacii și se răsucesc în formă de optari. Se coc în cuptor, se ung cu miere și se presară cu nucă măcinată pe deasupra.
Ingrediente
- 500 g de făină
- 250 ml de lapte
- 25 g de drojdie proaspătă
- 85 g de zahăr
- 70 ml de ulei de floarea-soarelui
- opțional: coaja de la 1 portocală/lămâie
- esență de rom, vanilie, după gust
- 1 praf de sare
- 3 linguri de miere
- 100 g de nucă măcinată
Mod de preparare
Încălziți ușor laptele și dizolvați drojdia în el. Laptele trebuie să fie călduț și nu fierbinte sau clocotit, deoarece drojdia îți va pierde proprietățile.
Într-un bol, cerneți făina. Faceți o gropiță în centru cu degetele și turnați drojdia dizolvată în lapte. Amestecați cu puțină făină și lăsați drojdia la dospit circa 10-15 minute. Adăugați apoi uleiul, zahărul și coaja de citrice.
Amestecați ingredientele cu o lingură, apoi adăugați sarea și începeți să frământați aluatul cu mâna. Trebuie să obțineți o cocă elastică și suficient de bine legată încât să nu se mai lipească de mâini.
Formați o bilă de aluat și împărțiți-o în 12 bucăți egale. Modelați cu mâinile fiecare bucată de aluat sub forma unui șnur de 20 cm. Puneți șnurul în două și începeți să împletiți de sus în jos, apoi formați un colac. Așezați o latură a colacului peste cealaltă latură, astfel încât să rezulte o formă de 8.
Repetați astfel cu toate bucățile de aluat. Așezați mucenicii în tava cuptorului unsă în prealabil cu ulei și tapetată cu hârtie de copt. Lăsați-i să crească timp de o oră.
Preîncălziți cuptorul la 180 de grade cu 10-15 minute înainte. Coaceți mucenicii timp de 15-30 de minute, în funcție de intensitatea cuptorului. Aveți grijă să nu se ardă sau să se rumenească prea tare.
Scoateți tava din cuptor și după ce s-au răcorit puțin, ungeți-i cu miere (topită bine înainte) cu ajutorul unei pensule și presărați deasupra nucă măcinată.