Am cautat o reteta garantata de mucenici cu nuca la cuptor si am gasit. Se prepara mai simplu decat cozonacii, dar mai greu decat prajitura cu mere. Gospodinele ii fac fara sa masoare nimic, bunica mea folosea un cod in loc de grame – ‘drojdie cat doua nuci’, unele femei ii framanta atat cat trebuie, aproximativ 40 de minute, altele mai putin.
Eu i-am framantat doar 20 de minute si nici prea cald nu am facut in casa. Timpul de crestere a fost de 50 de minute, iar rezultatul final mi-a satisfacut pofta de mucenici calzi, dar mi-a intetit dorul de casa. Nu conteaza ce metoda folosesti, important este sa-ti iasa si sa nu pierzi timpul degeaba prin bucatarie.
In lumea asta virtuala, nu toate retetele sunt corecte. (Mare atentie la cantitatile de zahar de la retetele de prajituri). Eu am avut noroc sa mi se recomande o reteta simpla si perfecta. Afla reteta de mucenici folosita de mine si alte retete recomandate, una chiar nu necesita framantare.
Ingrediente
- Faina cernuta 500 grame
- Lapte caldut 200 mililitri
- Zahar 180 grame
- Oua batute 2 bucati
- Ulei de floarea soarelui 50 mililitri
- Nuca macinata dupa gust
- Miere de albine dupa gust
- Sare 1 varf de cutit
- Rom sau/si vanilie mililitri
Sa faci mucenici nu-i deloc greu, dar sa-i faci pufosi, gustosi si frumosi nu-i simplu. Nu cantaritul ingredientelor mi-a dat batai de cap, nici caldura din casa, nici framantatul in sine, ci formarea opturilor. Indemanarea in ale patiseriei se capata si ea dupa oarece practica pe care eu nu o detin inca.
Pentru ca nu mi-au iesit toti de aceeasi dimensiune si pentru ca nu au o forma perfecta, ma simt obligata sa spun, mai mult din orgoliu, ca asimetriile au si ele farmecul lor. Si doar o tehnologie industrializata ar fi putut sa faca de la prima comanda o serie de mucenici perfecti. Nu e din orgoliu, chiar asa este.
Imi plac asimetriile si din viata si din farfurie. In acelasi timp, sunt cat imi permite imaginatia atenta la detalii si perfectionista in limita inteligentei.
Ideea e foarte simpla. Acesti mucenici sunt perfecti pentru mine, asa diformi cum sunt ei si nu foarte crescuti. Dar deliciosi! Daca mie mi-au iesit de prima data, sigur ies oricui isi pune putin vointa la incercare. Reteta nu-mi apartine, dar este printre cele mai simple intalnite, este recomandata, foarte vizualizata si apartine unui om care, atunci cand a facut si impartasit reteta, se afla tot la prima experienta de mucenici. Este vorba de Brindusa (Cooking with my soul). Ei i-au iesit din prima foarte bine, mie mi-au iesit bine (pentru ca sunt exigenta! :D), si tie trebuie sa iti iasa, daca respecti reteta si pasii. Marturisesc ca nu i-am framantat 40 de minute, poate de asta nu au crescut asa de mult. Mi-au iesit 10 mucenici, mari si mici. Foarte gustosi. Pe primul l-am mancat imediat dupa sedinta foto. Pe urmatorul mi l-am promis premiu la finalizarea postarii care trebuie sa aiba loc astazi, 9 martie. Mai am mai putin de o ora.
Preparare:
Prepara mai intai maiaua. Intr-un castronel, amesteca drojdia cu o lingurita de zahar si putin lapte caldut. Las-o la crescut cateva minute, timp in care masoara cantitatile ingredientelor.
Dizolva 80 de gr. de zahar si sarea in lapte, apoi amesteca compozitia cu ouale batute. Pune totul peste faina, adauga aromele si incorporeaza bine. Rabdarea si forta trebuie sa fie de partea ta pentru ca trebuie sa framanti si sa framanti, iar sa framanti. Cand te-ai saturat de framantat continua sa framanti, nu ceda ca mine dupa 20 de minute. Mai framanta pana aluatul incepe sa se dezlipeasca de pe peretii vasului sau de pe masa de lucru.
Daca nu ai atat chef de framantat, 20 de minute sunt suficiente, doar ca nu ies foarte pofosi si nu mai cresc la fel de mult. Pune aluatul intr-un vas, acopera-l cu mai multe randuri de prosoape de bucatarie si lasa-l la crescut intr-un loc cald, langa aragaz, calorifer, pana ce coca isi dubleaza volumul. La mine a durat destul de mult, 50 de minute, dar asta pentru ca nu am reusit sa fac foarte cald in incapere.
Acum urmeaza pasul care nu mi-a placut foarte mult. Imi pierdusem rabdarea, vroiam mucenicii sa se faca mai repede. In principiu e simplu. Toarna putin ulei pe masa de lucru si unge-ti si mainile. Trebuie sa rupi bucati de coca pe care sa le sucesti pe suprafata mesei de lucru cu palmele, astfel incat sa obtii o bucata de coca lunga si nu prea subtirica din care sa formezi 8-uri. Cred ca se intelege mai bine din pozele de mai sus ce ai de facut :). Aseaza hartie de copt intr-o tava si apoi opt-urile.
Coace-le aproximativ 35 de minte la 180 de grade. Daca e nevoie coace in doua randuri. Cat timp mucenicii stau la cuptor pregateste siropul. Pune la fiert 100 ml. de apa si dizolva in ea cele 100 de gr. de zahar ramase. Fierbe pentru 5 minute. Adauga esenta de rom, dupa gust.
Cand mucenicii sunt gata frumosi rumeniti, dupa ce i-ai scos din cuptor, asa calduti cum sunt, pune-i rand pe rand la insiropat. Pe ambele parti minim 30 de secunde. Ii scoti, ii ungi bine de tot cu miere de albine, presari nuca macinata peste ei si ii mananci calzi. Sau ii imparti cu vecinii. Sau cu prietenii. Sau le faci o poza cu care sa te mandresti pe facebook, pentru ca nu toata lumea are vointa sa stea sa framante mucenici.
Recomandare:
Mananca-i cu pofta! Imparte-i cu familia, vecinii, prietenii!
In continuare iti prezint si alte retete de mucenici, toate peparate de oameni pasionati de gastronomie. Trebuie sa fie o varianta care sa te convinga sa-i prepari si tu. Macar o data pe an, dar in fiecare an de acum inainte.