Contin fier, vitaminele A, B si C (intaresc sistemul imunitar), D (intareste sistemul osos), saraci in grasimi si usor digerabili. De aceea, ei sunt recomandati si copiilor. Asadar, ficateii pot constitui o masa destul de sanatoasa, dar si foarte gustoasa.
- 800-1000 grame de ficatei
- 2 cepe potrivite/mari
- suc de rosii sau pasta de tomate
- pulpa de rosii (cu bucatele de rosii)
- pasta de ardei iute, tocat (in comert difera gradul de iutenie in functie de producator)
- boia dulce, boia iute
- 3-4 linguri cu lapte
- unt: 2, 3 cubulete sau 30 grame
- sare, piper alb
- patrunjel, cimbru
Se spala ficateii, se curata de pielite. Inainte de a-i pune la facut..
Intr-un bol adaugati: 5 linguri cu pulpa de rosii (cu bucatele de rosii), 5 linguri cu suc de rosii (sau 3 linguri cu pasta de tomate), jumatate de lingura cu pasta de ardei iute tocat (eu le am pe toate acestea facute in casa), 3 linguri cu lapte (pentru ca inmoaie ficateii, dand si un gust bun), jumatate de pahar cu apa, patrunjel, putin cimbru, piper alb macinat, boia dulce, sare, dupa gust.
Puneti la incins uleiul (3-4 linguri) si un cubulet de unt. De cele mai multe ori eu renunt la ulei si pun doar unt in tigaie. Taiati ceapa marunt. Lasati ceapa sa se inmoaie in tigaie, dupa care adaugati ficateii. Lasati-i sa isi schimbe culoarea si intoarceti-i pe cealalta parte.
Presarati boia de ardei iute si adaugati celelalte doua cubulete de unt, peste ficatei.
Imediat dupa ce ficateii si-au schimbat culoarea pe ambele parti, adaugati continutul din bol (bine amestecat) peste ficatei. Dupa 10 minute invartiti-i. Asteptati pana scade sosul, iar ficateii vor fi gata.
Separat, faceti mamaliguta (in care adaugati un cubulet de unt in timp ce o invartiti).
In mujdei (usturoi, sare, ulei si otet – fara apa) puteti adauga jumatate de lingurita de smantana si patrunjel proaspat sau marar, daca va place.
Apetisant! Pofta buna!