Merele Negre – Nu sunt cultivate de nimeni, datorita prețului lor mare

Merele sunt, în general, roșii, verzi, galbene sau o combinație a acestor culori. Însă, în condiții climatologice specifice, un soi de mere poate deveni violet închis sau chiar negru. Aceste mere rare se numesc Black Diamond și în prezent sunt cultivate numai în zona Tibetană. Merele Black Diamond sunt o rasă de mere Hua Niu și în prezent sunt cultivate cu succes într-o grădină de 50 de hectare, înființată de compania chineză Dandong Tianluo Sheng Nong E-Commerce, la o altitudine de 3100 de metri deasupra nivelului mării. Diferențele de temperatură între zi și noapte de aici sunt semnificative, iar fructele primesc multă lumină solară și lumină ultravioletă, ceea ce face că pielița lor s devină purpurie când sunt copate.

Originea lor o găsim în Nouă Zeelandă, însă la antipozi acest soi de mere este mai mult roșu decât violet, ceea ce nu le face foarte speciale sau diferite față de alte soiuri cultivate în lume. Prima plantație din Tibet a luat naștere în 2012, când compania a plantat primi meri. În următorii trei ani oamenii au muncit din greu pentru a obișnui pomii cu temperaturile extreme din acest loc izolat. Cei 20.000 de pomi au intrat pe rod în 2015, iar acum, producția anuală este undeva în jur de 50 de tone. Merele Black Diamond apar pe piață la sfârșitul lunii octombrie și sunt vândute timp de aproximativ două luni, fiind considerate, în China, cadoul perfect de Crăciun.

Merele „diamantul negru” sunt mov, lucioase și au o textură plăcută. La exterior sunt frumoase ca un diamant, de unde au și căpătat acest nume. Este impresionant faptul că acest soi nu are nevoie de fertilizare, este rezistent la frig și are o protecție naturală împotriva paraziților și a insectelor.

În plus, numai 30% din merele negre coapte corespund standardelor stricte cu privire la culoarea acestora. În consecință, producția totală de mere este extrem de scăzută. Datorită exclusivității și a prețurilor ridicate, aceste mere nu sunt prima alegere în rândul consumatorilor obișnuiți. Fermierii sunt conștienți de acest lucru, astfel, preferă să crească alte fructe care au o cerere mai mare pe piață.

Producătorii chinezii însă au găsit o soluție perfectă, transformând producția limitată într-o afacere profitabilă. Au promovat merele negre, ce au devenit în scurt timp un produs exclusiv. Acestea sunt vândute în pachete cadou a câte 6 sau 8 bucăți, iar prețul acestora ajunge până la 20 de dolari per bucată. Clienții care doresc să le achiziționeze trebuie să facă o comandă în prealabil.

Din cauza prețului înalt aceste mere nu se prea consumă, iar fermierii sunt conștienți de acest lucru, preferând să cultive alte fructe, față de care cererea este mai mare.