Andrei Moscalu, un tânăr chirurg român cu origini umile, a devenit un simbol al succesului și tenacității în medicina din Marea Britanie și nu numai.

Fiind primul din familia sa care a urmat studii universitare, el a absolvit Facultatea de Medicină din Iași, depășind scepticismul profesorilor privind viitorul său în domeniu, relatează Știrile Pro TV.

Experiența sa ca medic rezident a evidențiat dificultățile cu care se confruntă sistemul medical românesc, cu un salariu mic și realități crunte.

„În ianuarie 2012 m-am dus la bancomatul din fața spitalului. Acolo, frumos să-mi scot și eu primul salariu. 847 de lei. Mi-a venit să plâng, efectiv mi-a venit să plâng.

Eu n-am intrat la școală ca să iau bani de la oameni. Cum să iau bani de la oameni, eu nu iau bani de la oameni!”, a povestit Andrei pentru sursa citată.

„Am intrat la operații mari. Eram mâna a 3-a, nu știam mai nimic. La o săptămână a venit pacienta aia și mi-a dat 100 de lei.

De-abia mergea, mi-a dat 100 de lei, 100 de lei mie și un parfum colegei mele, care era mâna a doua. N-am putut să dorm în seara respectivă.

M-am dus înapoi la tanti, avea 62 de ani, i-am dat suta de lei înapoi, ea a vândut găini și ouă ca să-mi dea mie 100 de lei”, a mai adăugat el.

Dezamăgit, Andrei a ales să își continue cariera în străinătate și a plecat astfel în Irlanda, unde a observat prezența numeroasă a medicilor români la spitalul din NDrogheta.

„Erau zile când eram de gardă, în fiecare linie de gardă erau români, efectiv fiecare doctor era român.

UPU, pediatrie, terapie intensivă, chirurgie, urgență, medicina internă, toți erau români, de la seniori până la juniori, toți români.

Nu se vorbea engleză, se vorbea română. Te doare când vezi lucrul ăsta”, a mai mărturisit el.

Ulterior, tânărul medic s-a mutat în Marea Britanie și a început să lucreze acolo în spitale precum James Paget din Great Yarmouth.

În această perioadă, a devenit nu doar un chirurg talentat, dar și cercetător, fiind selectat pentru o bursă prestigioasă la Harvard Medical School din SUA.

Acolo, el a câștigat recunoaștere internațională, dar și un premiu pentru îmbunătățirea actului operator în chirurgia abdominală, în urma unei colaborări cu dr. Bala.

Dr. Velchuru Vamsi Jpuh, decanul Universității de Medicină din Norwich, și colegi precum Profesorul Martin Sinclair, l-au lăudat pe Andrei pentru aptitudinile și concentrarea sa în chirurgie.

„Noi avem o vorbă: un chirurg bun știe cum să opereze, un chirurg foarte bun știe când să opereze și cel mai bun chirurg știe când să NU opereze.

Și cred că Andrei este genul acesta de chirurg, știe cum să abordeze toate cazurile. Cred că este unul dintre liderii chirurgiei viitorului”, a declarat despre românul nostru profesorul Martin Sinclair din Marea Britanie.

Viața sa personală este, de asemenea, remarcabilă, el fiind căsătorit cu Joanne, pe care a cunoscut-o în Irlanda și cu care a format o familie în timpul studiilor la Harvard.

În 2022, Andrei a fost distins cu premiul pentru rezidentul anului la Harvard în chirurgie și a devenit primul român care a câștigat un premiu de excelență din partea Colegiului American de Chirurgie.

Povestea sa de succes și cariera strălucitoare în străinătate continuă să inspire și să demonstreze că originea nu definește limitele succesului.

Mai jos, reportajul video complet de la de Știrile Pro TV.