Medic pediatru: copiii au nevoie de jucării simple, nu de jucării electronice

Selectarea jucăriilor potrivite a devenit o adevărată provocare pentru părinții din ziua de azi. Epoca digitală în care trăim îi atrage pe cei mici ca un magnet. Majoritatea copiilor dețin un smartphone sau un alt tip de telefon mobil, pe care îl folosesc pentru a-și umple timpul.

Jucatul este o activitate esențială pentru o dezvoltare, contribuind totodată la bună-starea cognitivă, fizică, socială și emoțională a copiilor și a tinerilor.

Deși conceptul de „joacă” nu s-a schimbat în decursul timpului, ceea ce înseamnă astăzi o jucărie este foarte diferit de ceea ce însemna în secolele trecute.

Această diferență se datorează în mare parte înmulțirii jucăriilor electronice, zgomotoase, bazate pe senzori, și a platformelor digitale media cu aplicații mobile și software-uri orientate către copii. Părinții le pot percepe ca fiind necesare pentru progresul de dezvoltare în ciuda lipsei de susținere științifică.

Jucăriile tradiționale, adică jucăriile fizice pot fi considerate păpușile, mașinile, figurinele, obiectele, puzzle-urile, blocurile de construcție, trenulețele, plastilina, cărțile de colorat, jocurile cu litere. Ele sunt utile pentru a favoriza interacțiunea și pentru creșterea imaginației.

De pildă, blocurile de construcție pot fi interesante pentru copii. Examinarea, explorarea și construirea sunt etape importante pentru buna lor dezvoltare.

Din păcate, părinții au ajuns să considere că jucăriile electronice scumpe (bazate pe senzori, lumini, melodii zgomotoase) și tabletele sunt esențiale pentru o dezvoltare sănătoasă a copiilor. Studiile arată însă că luminile și sunetele pe care le emană un robot de pildă, afectează dezvoltarea socială a copiilor.

În ultimii 20 de ani, o multitudine de jucării tradiționale au fost adaptate la versiuni electronice sau virtuale, precum roboți, laptopuri, tablete, telefoane și jucării care înlocuiesc interacțiunea umană (de exemplu un ursuleț care poate citi o poveste cu voce tare).

Angajamentul vizual crescut și consecințele lor asupra dezvoltări neurologice nu au fost testate încă. Medicii pediatri au un rol important în sfătuirea părinților cu privire la selectarea celor mai potrivite jucării și aplicații pentru copiii lor.

Asociația Americană a Pediatrilor a emis un raport cu privire la cele mai bune jucării pentru dezvoltarea optimă a copiilor. Părinții pot descoperi cu uimire că pe acest raport nu figurează nici o baterie, nici un ecran și nici un fel de aplicație digitală.

Cele mai bune jucării sunt cele simple, nu cele scumpe

Medicii pediatri susțin că cele mai bune jucării sunt exact cele opuse jucăriilor electronice scumpe și la modă.

Raioanele cu jucării din magazine sunt pline de lumini clipitoare, melodii ritmate și ecrane. Cu toate acestea, cele mai bune jucării care îi pot ajuta pe copii să învețe lucruri importante sunt jucăriile simple: blocurile, păpușile, jocurile și mingile.

Reclamele îi pot determina pe părinți să creadă că jucăriile cu o platformă virtuală sau digitală sunt mai educative decât cele tradiționale, susține dr. Aleeya Healey, unul din autorii raportului.

Cercetările ne asigură că cele mai bune jucării nu trebuie să fie scumpe, zgomotoase sau bazate pe aplicații. Simplitatea în acest caz este cea mai bună.

Când sunt mici, copiii au nevoie de jucării pentru a deveni mai sociali. Jucăriile încurajează relaționarea, comunicarea și ajută astfel la dezvoltarea limbajului, a abilităților sociale și a capacității de rezolvare a problemelor.

Jucăriile electronice îi pot izola pe copii

Jucăriile electronice, mai ales ecranele, îi pot izola pe copii, făcându-i inactivi atât din punct de vedere fizic, cât și cognitiv și social.

Cele mai bune jucării sunt acelea care susțin jocurile dintre copii și părinți, jocurile de pretindere și interacționare susține dr. Alan Mendelsohn, un alt autor al raportului.

Nu poți avea aceleași beneficii din partea tabletelor. Doar atunci când copiii se joacă împreună cu părinții apare „magia”, pentru că se interpretează diferite roluri, caractere, se dezleagă puzzle-uri și se construiesc blocuri.

„Cu cât mai multe știm despre dezvoltarea timpurie a creierului, cu atât mai mult înțelegem nevoia de joacă, bazată pe interacțiunea umană”, afirmă dr. Healy.

„Nu există nici un ecran, joc video sau aplicație care să înlocuiască relațiile construite de jucării”.

Raportul de față le oferă părinților și câteva sfaturi pe care să le ia în considerare atunci când cumpără jucării pentru copii. Evitarea jucăriilor supra-stimulatoare, a jucăriilor care promovează stereotipia de gen sau de rasă și jucăriile care nu susțin interacțiunea umană este principala recomandară.

Lista celor mai bune jucării pentru copii

Cercetătorii au alcătuit și o listă a jucăriilor tradiționale care oferă cele mai bune tipuri de jocuri benefice pentru dezvoltare:

 • păpuși și figurine de acțiune
 • jucării care imită alimentele sau gătitul
 • mașinuțe
 • blocuri
 • puzzle-uri
 • trenulețele
 • bicicletele, tricicletele
 • mingile

Jucăriile simple, precum blocurile de construcție, pot fi folosite și la o vârstă mai mare. De pildă, când sunt mici, copiii pot învăța să așeze cuburile unul peste altul iar când sunt mari, pot învăța să construiască cu ele diverse obiecte, litere sau cuvinte.

Jucării moderne care nu susțin dezvoltarea copiilor

Dintre jucăriile care nu încurajează buna dezvoltare a celor mici fac parte următoarele:

 • tablete
 • ecrane
 • jocuri electronice
 • telefoane
 • laptopuri
 • jucării cu lumini și sunete
 • jucării care înlocuiesc vocea umană sau imită alte gesturi umane

Jucăriile virtuale sunt concepute pentru a înlocui jucăriile fizice. Acest lucru crește riscurile expunerii la media electronică, precum promovarea comportamentelor agresive și a obezității.

Acest riscuri sunt mai mari în contextul în care violența este înfățișată sub o formă umoristică sau justificată prin joc. Copiii pot deveni astfel insensibili la violență și la consecințele acesteia.

Nu există nici o dovadă care să ateste că media interactivă este mai eficientă decât jucăriile tradiționale. Copii au nevoie de regulă să își folosească mâinile pentru a explora și manipula, astfel încât să se producă o stimulare a zonelor din creier asociate cu învățarea matematică și spațială.

Studiile recente au arătat că în timp ce copiii folosesc jucăriile electronice, au loc mai puține interacțiuni cu părinții sau cu adulții: mai puține cuvinte schimbate, mai puține conversații, mai puține răspunsuri din partea părinților. Copiii înșiși vocalizează mai puțin în timp ce se joacă cu jucării electronice decât cu blocuri. Aplicațiile recente de pe smartphone-uri sunt bazate pe lipsa de interactivitate fizică și socială.

Jucării pentru copiii cu probleme

Copiii cu întârzieri de dezvoltare sau cu dizabilități pot întâmpina o serie de dificultăți în ceea ce privește joaca, din cauza limitării intelectuale sau a restricțiilor de natură fizică. Pentru ei, tot jucăriile simbolice (ex. animale de fermă) sunt mai utile, și nu cele funcționale (care se activează prin butoane, cu lumini și sunete).

Copiii și ecranele

O ultimă avertizare a raportului se referă la faptul că părinții nu trebuie să le ofere copiilor mai mici de 2 ani telefoane și mobile. Ei nu trebuie să privească în ecrane la această vârstă.

Copiii peste 2 ani pot viziona imagini pe un ecran nu mai mult de o oră pe zi. Chiar și atunci, ei trebuie să se afle sub supravegherea unui adult, iar programul vizionat trebuie să fie educativ și potrivit vârstei lor.