Maceratul de scorțișoară și cuișoare – Cel mai bun remediu pentru combaterea infecțiilor

Beneficiile scorțișoarei și cuișoarelor mult mai departe de domeniul alimentar: grație compușilor cu potențial farmacologic, pot fi considerate adevărate medicamente ale naturii. Au o aromă dulceagă, aproximativ asemănătoare, și împărtășesc și proprietăți terapeutice: ambele sunt stimulente, anti-diabetice, antioxidante și antibacteriene.

Diabetul este un domeniu de mare interes în care este studiată scorțișoara. Conform mai multor cercetări, aceasta ajută și la îmbunătățirea sensibilității la insulină și la scăderea nivelului de zahăr din sânge.

Insulina este unul dintre hormonii-cheie, cu rolul de a regla metabolismul și modul în care este folosită energia. Este esențială și pentru transportul glucozei din fluxul sanguin în celule. Unele persoane dezvoltă rezistență la efectele insulinei și acest lucru poate duce la creșterea riscului sindromului metabolic și al diabetului de tip 2.

Aici intervine scorțișoara, reducând rezistența la insulină și îmbunătățind funcția acestui hormon, ajutând la scăderea nivelului de zahăr din sânge.

Efectele scorțișoarei anti-diabetice au fost confirmate și în studii umane: doza zilnică recomandată este între 1-6 grame, cantitate echivalentă cu jumătate linguriță -3 lingurițe de scorțișoară.

De asemenea, impresionează și prin efectele sale antimicrobiene prin care combate diferite tipuri de infecții, precum: fungice, bacteriene, virale ( inclusiv HIV ) iar acest lucru se datorează conținutului de cinamaldehidă.

În ceea ce privește cuișoarele, au proprietăți antimicrobiene prin care împiedică creșterea microorganismelor, mai ales a bacteriilor. Conform unui studiu în eprubetă, uleiul esențial de cuișoare este eficient împotriva E.coli.

De asemenea, studiile pe animale au arătat că acestea susțin sănătatea ficatului și ajută și la stabilizarea nivelurilor de zahăr din sânge. Cresc secreția de insulină, îmbunătățind funcția celulelor care produc insulină.

Macerat de scorțișoară

  • 4 bețe de scorțișoară Ceylon
  • 60 g cuișoare
  • 1 L apă

Important! În scop terapeutic, se folosește doar scorțișoara Ceylon care se găsește în magazinele naturiste. Scorțișoara Cassia, care se găsește în magazinele alimentare, poate cauza toxicitate în doze repetate și sau mari.

Toate ingredientele se pun într-un borcan care se închide apoi ermetic și se păstrează la frigider timp de 5 zile. Doza recomandată este de 100 ml de macerat, dimineața pe stomacul gol. Ajută la scăderea colesterolului, trigliceridelor și glicemiei și are efect energizant, combătând și respirația neplăcută și afecțiunile bucale.