beneficii-loboda

Loboda este o plantă comestibilă cu frunze verzi care aparține familiei Amaranthaceae. Frunzele sale sunt mari, cărnoase și au o formă lanceolată sau ovală. Loboda este cunoscută și sub numele de „ștevie sălbatică” și este cultivată în multe regiuni din lume pentru utilizarea sa culinară.

Este apreciată pentru conținutul său bogat în nutrienți și proprietățile sale benefice pentru sănătate. Frunzele de lobodă pot fi consumate atât crude, în salate, cât și gătite prin fierbere, călire sau adăugate în supe și tocănițe.

Ciorbă de ștevie, foarte sănătoasă și delicioasă

Loboda este o sursă excelentă de vitamine, minerale și antioxidanți și are o varietate de beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea digestiei, întărirea sistemului imunitar și susținerea funcționării rinichilor.

Loboda este o plantă care conține niveluri semnificative de vitamina C, vitamina K, calciu, magneziu, fosfor, fier, caroteni, proteine, antociani, zinc, seleniu, triptofan și fibre alimentare, aducând astfel numeroase beneficii sănătății într-o varietate largă de moduri.

Vezi aici rețetele noastre cu LOBODĂ

✔️ Îmbunătățește digestia

Similar cu multe legume cu frunze verzi, loboda este benefică pentru stimularea digestiei datorită conținutului său de fibre alimentare și a altor minerale care optimizează procesele digestive. Astfel, se reduce riscul de constipație și se previn problemele gastrointestinale mai grave, precum ulcerul gastric.

Am pus aici toate rețetele noastre de ciorbe și supe. Poftă bună!

✔️ Îmbunătățește funcționarea rinichilor

Studiile au arătat că loboda are un ușor efect laxativ și diuretic, stimulând astfel urinarea. Acest lucru ajută la curățarea rinichilor și la eliminarea rapidă a toxinelor, a excesului de săruri, a apei și chiar a grăsimilor din organism. Prin urinarea frecventă, rinichii funcționează la un nivel ridicat, iar sănătatea vezicii biliare este îmbunătățită.

✔️ Potențial anticancer

Potrivit unei cercetări publicate în jurnalul Acta Physiologiae Plantarum, loboda conține compuși antioxidanți care pot reduce riscul de apariție a cancerului și pot neutraliza radicalii liberi care cauzează stres oxidativ în organele și celulele corpului.

De exemplu, nivelele ridicate de antociani și caroteni din lobodă contribuie la reducerea semnelor de îmbătrânire prematură, îmbunătățirea sănătății ochilor, întărirea sănătății cardiovasculare și chiar prevenirea unor mutații celulare care pot duce la cancer.

✔️ Stimulează metabolismul

Proteinele, mineralele și vitaminele prezente în lobodă susțin funcționarea întregului organism, de la reglarea hormonală până la reacțiile enzimatice necesare menținerii sănătății. De asemenea, nivelele ridicate de fier și calciu stimulează formarea globulelor roșii, circulația și oxigenarea țesuturilor și sistemelor de organe, crescând astfel eficiența metabolică generală și menținând corpul reglat și sănătos.

✔️ Întărește sistemul imunitar

Loboda conține aproape de două ori mai multă vitamina C decât kiwi-ul sau lămâia, alimente adesea considerate cele mai bune pentru obținrea rapidă a vitaminei C. Această conținut ridicat de acid ascorbic oferă un impuls uriaș sistemului tău imunitar, stimulând producția de celule albe din sânge și susținând funcțiile corpului, cum ar fi regenerarea celulară și vindecarea rănilor. De asemenea, adăugarea lobodei în dietă poate ajuta la atenuarea icterului.

Similar cu spanacul, loboda conține niveluri semnificative de acid oxalic (deși mai puțin decât spanacul). Aceasta înseamnă că, dacă suferiți de pietre la rinichi, litiază biliară sau gută, ar fi recomandat să evitați consumul de lobodă.