Lichiorul de mandarine este delicios. Il prepar destul de des pentru ca imi place la nebunie gustul sau aromat. Si sotul meu sta cu ochii pe sticla. Incearca si tu reteta de mai jos si pregateste un lichior gustos.

Ai nevoie de:

  • 1.5 linguri de suc proaspat stors din mandarine
  • 15-200 ml vodca
  • 3/4 cana de zahar (sau mai mult daca vrei sa fie mai dulce)
  • 100 ml apa

Mod de preparare:

Decojeste mandarina, eliminand inclusiv coaja alba, subtire. Stoarce apoi sucul din mandarina. Toarna sucul proaspat stors intr-o cratita. Adauga coaja in suc si pune cratita pe aragaz, la fiert. Dupa ce fierbe, opreste focul si lasa sucul sa se raceasca.

Adauga apoi vodca. Acopera vasul cu un capac si pune-l intr-un loc intunecos si rece timp de 3-4 zile. Daca doresti poti adauga mai multa vodca, insa mine nu prea imi plac bauturile foarte tari.

Strecoara apoi lichidul printr-o sita. Fa un sirop din zahar si apa si pune-l la fiert intr-o cratita. Lasa-l sa fiarba 2-3 minute, apoi adauga-l in lichidul strecurat. Toarna lichiorul de manarine intr-o sticla cu capac si lasa-l intr-un loc intunecat timp de cel putin o luna.

Cu cat il lasi mai mult, cu atat gustul sau va fi mai aromat. Lichiorul de mandarine pregatit dupa aceasta reteta este tare gustos. Incearca-l si bucura-te de rezultat!

Este suficient sa-l prepari o singura data pentru a te convinge ca nu se merita sa-l mai cumperi din magazin. Cel facut in casa este mult mai gustos si mai sanatos. Trebuie neaparat sa-l incerci!

Câteva informații despre acest preparat:

Lichiorul de mandarine este o băutură spirtoasă dulce și aromată, produsă prin macerarea cojilor de mandarine în alcool, urmată de adăugarea de zahăr. Istoria sa nu este la fel de documentată ca a altor lichioruri tradiționale, însă se poate presupune că a urmat un traseu similar cu dezvoltarea altor băuturi spirtoase pe bază de citrice.

Lichiorurile își au originea în Europa medievală, unde au fost inițial create de călugări pentru scopuri medicinale. Ei experimentau cu diverse plante, fructe și condimente, macerându-le în alcool pentru a extrage esențele benefice. Se crede că primul lichior a fost creat într-o mănăstire din Italia în secolul al XIII-lea.

Pe măsură ce rutele comerciale s-au extins, și citricele, precum portocalele și mandarinele, au început să fie comercializate pe scară largă în Europa. Mandarinele au fost introduse în Europa prin porturile mediteraneene, iar datorită gustului lor dulce-acrișor și aromei intense, au devenit rapid populare.

În secolele XVII și XVIII, în Franța și Italia, a început rafinarea lichiorurilor, devenind băuturi apreciate pentru gustul lor, nu doar pentru presupusele lor beneficii medicinale. Astfel, în regiunile unde mandarinele erau cultivate în abundență, localnicii au început să experimenteze cu producerea de lichior din aceste fructe.

Unul dintre cele mai cunoscute lichioruri de mandarine este lichiorul „Mandarine Napoléon”, care se spune că a fost favoritul împăratului Napoleon Bonaparte. Acest lichior a fost creat pentru prima dată la începutul secolului al XIX-lea și este un amestec de coji de mandarine macerate, condimente și coniac fin.

Lichiorul de mandarine a câștigat popularitate și este folosit nu doar ca digestiv, ci și în cocktailuri și deserturi, datorită profilului său aromatic distinctiv și notei rafinate de citrice. Producția acestuia s-a răspândit în mai multe țări, fiecare având propriile sale variații și metode de fabricație, în funcție de soiurile de mandarine locale și preferințele regionale.

Astăzi, lichiorul de mandarine este apreciat pe plan internațional și continuă să fie un ingredient important în industria băuturilor alcoolice, fiind un testament al inovației și al aprecierii omului pentru gusturile fine și complexe ale naturii.