Lapte condensat fiert

Nici nu m-am gândit că este posibil. Delicios lapte condensat de casă din 1 litru de lapte din care veti obtine 500 de grame lapte condensat fiert – n-am gustat nimic mai bun și îl recomand și vouă.

Ingrediente:

  • 350g de zahăr
  • 1 litru de lapte integral, am folosit cu un conținut de grăsime de 3,6%
  • 1/4 linguriță de bicarbonat de sodiu

Preparare:

Alegeți o oală din oțel inoxidabil sau aluminiu cu fund gros, dar nu folosiți niciodată o oală emailată. Oala ar trebui să fie de cel puțin două ori mai mare decât cantitatea de ingrediente folosite; dacă oala este mare, evaporarea va avea loc mai rapid și laptele se va găti mai repede.

În oală, adăugați 350g de zahăr, turnați 1 litru de lapte integral cu un conținut de grăsime de cel puțin 3,2% – cu cât laptele este mai gras, cu atât laptele condensat va fi mai gustos, și adăugați 1/4 linguriță de bicarbonat de sodiu pentru a preveni formarea de cristale. Amestecați bine și puneți pe foc la temperatură medie-scazută, amestecând constant pentru a dizolva zahărul mai repede.

blankDupă ce laptele s-a încălzit puțin, luați o bucatica de unt cu o furculiță și ungeți marginile oalei cu el; acest lucru previne ca laptele să se ridice prea repede la fierbere și să se ardă. Această procedură cu untul poate fi repetată încă o dată în timpul gătitului.

După ce laptele s-a încălzit bine, începe să facă spumă – acest lucru este normal. Odată ce amestecul de lapte dă în clocot, îl gătim, amestecând periodic pe foc mediu-scazut, astfel încât masa să fiarbă încet.

După 20 de minute de la punctul de fierbere, laptele se reduce și își schimbă culoarea. După 45 de minute, laptele condensat încă se gătește.

blankDupă 55 de minute, laptele condensat s-a redus și mai mult și a devenit mai gros. În acest moment, puteți începe să verificați laptele pentru a vedea dacă este gata. Luați puțin lapte condensat, turnați-l pe o farfurie și trasați o linie cu o lingură; dacă marginile laptelui condensat se închid una spre alta, laptele condensat trebuie să fie fiert pentru încă 7-10 minute.

După ce a fiert încă 10 minute, a devenit puțin mai închis la culoare și mai gros, laptele condensat este complet gata. Verificați – marginile laptelui condensat nu se închid una spre alta (in farfurie), ceea ce înseamnă că laptele condensat este 100% gata. Transferați-l într-un recipient uscat și folosiți-l după cum este necesar.

blankDin cantitatea specificată de ingrediente, am obținut 500 de grame de lapte condensat de casă – produs finit. Acest lapte condensat îmi amintește foarte mult de bomboanele toffee, delicios, iar deserturile făcute cu acest lapte condensat ies și mai gustoase. Încercați, degustați! Delicios de casă!

blankGătiți cu plăcere! Pofta buna!