Capacitatea de adaptare a pomilor fructiferi la condiții de temperaturi scăzute este un aspect cheie pentru orice cultivator sau entuziast al grădinăritului, având în vedere că rezistența la ger poate influența semnificativ sănătatea și productivitatea plantelor.

Factorii care determină această rezistență sunt variabili și complexi. În primul rând, vârsta pomului este un element important. Pomii tineri, de exemplu, tind să fie mai sensibili la temperaturi extrem de scăzute comparativ cu cei maturi. Acest lucru se datorează, în parte, faptului că structurile lor celulare și sistemele de apărare împotriva frigului sunt încă în dezvoltare.

Pe de altă parte, specia pomului joacă, de asemenea, un rol vital. Diferite specii de pomi fructiferi au grade diferite de toleranță la frig. Unii pot rezista la temperaturi extrem de scăzute, în timp ce alții sunt mai sensibili. Acest aspect este esențial în alegerea speciilor de pomi care sunt cel mai bine adaptate condițiilor climatice specifice unei regiuni.

În ceea ce privește temperaturile limită de rezistență la ger pentru diverse specii, iată câteva exemple:

 • Măr: rezistent până la -35 grade Celsius.
 • Păr: suportă temperaturi între -32 și -38 grade Celsius.
 • Gutui: rezistă între -28 și -30 grade Celsius.
 • Prun: suportă între -30 și -32 grade Celsius.
 • Cais: rezistent între -26 și -28 grade Celsius.
 • Piersic: suportă între -24 și -26 grade Celsius.
 • Cireș: rezistă între -29 și -32 grade Celsius.
 • Vișin: rezistent la -30 grade Celsius.
 • Căpșun: suportă temperaturi între -16 și -24 grade Celsius.
 • Smochin: rezistent la -16 grade Celsius.
 • Mărul siberian: extrem de rezistent, până la -45 grade Celsius.
 • Părul de Ussuria: de asemenea, rezistent până la -45 grade Celsius.

Este important de menționat că gerurile treptate sunt mai puțin dăunătoare decât cele bruste. De exemplu, la vișin, gerurile progresive de -20 grade Celsius pot distruge doar 3% din muguri, comparativ cu 96% în cazul unui ger brusc.

Un alt aspect important este acela al gerurilor de revenire, care apar la sfârșitul iernii și pot sensibiliza pomii. De asemenea, brumele și înghețurile târzii de primăvară pot limita cultura unor specii fructifere.

Rezistența la ger a rădăcinilor este, în general, mai scăzută decât a partii aeriene. De exemplu, la măr, rădăcinile pot degera la temperaturi de -7 până la -12 grade Celsius, în timp ce partea aeriană rezistă până la -35 grade Celsius.

Pentru a alege speciile potrivite de pomi fructiferi, este crucial să se țină cont de climatul local și de temperaturile minime care pot apărea în timpul iernii. Acest lucru ajută la maximizarea șanselor de succes în cultivarea acestora.

Cum putem proteja pomii de ger?

Pentru a proteja pomii fructiferi de temperaturile scăzute, există mai multe strategii eficiente, fiecare fiind importantă în menținerea sănătății și productivității lor. Iată câteva dintre aceste metode, fiecare descrisă într-un paragraf separat:

Alegerea Soiurilor Potrivite: Primul pas în protecția pomilor împotriva frigului este alegerea soiurilor rezistente la ger specifice zonei climatice în care vor fi plantați. Unele soiuri sunt dezvoltate pentru a rezista la temperaturi extrem de scăzute și sunt ideale pentru regiuni cu ierni aspre.

Plantarea în Locații Strategice: Plantarea pomilor în locații protejate poate reduce impactul temperaturilor scăzute. Pomii plantați pe pante ușoare, de exemplu, beneficiază de un drenaj bun al aerului rece, evitând astfel formarea „lacurilor de aer rece” care pot provoca înghețuri.

Mulcirea: Aplicarea unui strat de mulci la baza pomilor poate ajuta la protejarea rădăcinilor împotriva înghețului. Mulciul funcționează ca un izolator, menținând temperatura solului mai constantă și protejând rădăcinile de fluctuațiile de temperatură.

Utilizarea Barierelor de Protecție: Barierelor precum pânzele de protecție sau plasele pot fi folosite pentru a proteja pomii de frig. Acestea reduc viteza vântului și păstrează o temperatură mai constantă în jurul pomilor, diminuând astfel efectele gerului.

Îngrijirea Corectă în Sezonul de Creștere: Asigurarea unei îngrijiri adecvate în sezonul de creștere este esențială pentru dezvoltarea rezistenței la ger. Acest lucru include fertilizarea corespunzătoare, irigarea adecvată și controlul dăunătorilor și bolilor, care pot slăbi pomul și reduce rezistența sa la frig.

Tehnici de Antrenare a Plantelor: Tehnici precum tăierea corectă și formarea pomilor pot contribui la îmbunătățirea rezistenței lor la ger. O structură bine formată a coroanei permite o circulație mai bună a aerului și o distribuție mai egală a frigului.

Utilizarea Surse de Căldură Artificială: În anumite cazuri, se pot folosi surse de căldură artificială, cum ar fi încălzitoarele sau lumânările de grădină, pentru a ridica temperatura în jurul pomilor în nopțile foarte reci. Această metodă este adesea utilizată în livezi comerciale.

 1. Prin combinarea acestor metode, cultivatorii pot îmbunătăți semnificativ șansele pomilor fructiferi de a supraviețui și de a prospera în condiții de temperaturi scăzute.