Ketchup de casa

Cu această rețetă, nu o sa mai vrei să cumperi ketchup din magazin. Nu este nevoie să vorbim despre faptul că nu există aditivi în el, cum ar fi agenți de îngroșare și alte lucruri dubioase.

Ketchup-ul este gros, aromat. Dacă adaugi condimente, pe lângă sare și piper, vei obține ketchup clasic. De data aceasta am adaugat busuioc si usturoi, a iesit un sos foarte gustos. Puteți incerca si cu condimente. Puteți adăuga chili, de exemplu, sau scorțișoară. Întotdeauna va exista un gust deosebit pentru fiecare.

Din cantitatea de ingrediente mentionate mai jos se obtin 8 borcane de 300 ml de ketchup.

Ingrediente necesare:

  • 3 kg rosii
  • 500 gr mere verzi
  • 250 gr ceapa
  • 50 ml otet
  • 1 lingura si jumatate de sare
  • 300 gr zahar
  • Busuioc si usturoi, dupa gust

Preparare:

Folosesc 500 de grame de mar pentru 3 kilograme de rosii. Puteti sa „va jucati” cu cantitatea de mere pentru ca dacă merele sunt mai acre, ketchup-ul nu va fi foarte dulce si atunci va trebui sa mai adaugati putin zahar sau sa scadeti cantitatea de mere.

Veți avea nevoie și de 250 de grame de ceapă, 50 ml de oțet de mere, o lingură și jumătate de sare și 300 grame. Dacă am dubii, pun zahăr în cantități mici. La urma urmei, merele și roșiile sunt toate diferite în ceea ce privește dulceața și astfel puteți ajusta gustul.

blankTăiați roșiile în bucăți mici si merele în felii (nu le curat de coaja) iar ceapa o tai julienne.

blankAm pus totul intr-o cratita si am pus la foc mediu. Gatiti 10 minute dupa ce incepe sa fiarba, pana cand merele si ceapa devin moi si translucide.

Mai apoi bat cu un blender vertical pana obtin o compozitie omogena.

blankAdaug zahăr și sare și pun compozitia rezultată la foc mediu și gătesc 50 de minute, amestecând din când în când, deoarece sosul tinde să se ardă.

Dacă vrei un sos fin, fără semințe și coajă de legume și fructe, dai totul prin sită.

blankCu 10 minute înainte de finalizare, adaug oțet și condimente preferate, de exemplu, usturoi și busuioc tocate mărunt.

Îl torn fierbinte în borcane sterilizate, le închid și, întorcându-le cu susul în jos, le învelesc cu o patura astfel încât să se răcească linistite.

blankSpor la treaba!