trandafiri rosii frumos ingrijiti

Trandafirii sunt vedetele gradinii. Fiecare gradinar este mandru de gradina sa plina de trandafiri infloriti si parfumati. Totusi, ingrijirea trandafirilor nu este deloc simpla. In plus, puietii de trandafiri trebuie alesi corect.

Cum iti dai seama daca rasadul de trandafiri este sanatos?

Gradinarii instruiti te pot ajuta sa alegi cele mai bune rasaduri. Cand alegi rasadurile, fii atent la cateva lucruri de baza.

 

  • Verifica cu atentie frunzele rasadului selectat – nu ar trebui sa fie atacate de niciun daunator.
  • Verifica daca rasadul nu este infectat cu boli fungice – cele mai cunoscute boli fungice care afecteaza trandafirii sunt rugina trandafirului, fainarea si patarea neagra.

rasad sanatosDaca rasadul pare a fi sanatos, verifica cu atentie si eticheta. Ar trebui sa gasesti o marca ADR certificata. Asta inseamna ca este un soi de trandafir rezistent la boli si daunatori.

Trandafirul Kordes este unul dintre cele mai cunoscute soiuri de trandafiri ADR. Acest soi este extrem de rezistent la daunatori si boli fungice.

Cele mai frecvente boli ale trandafirilor

Bolile fungice se raspandesc prin aer, de aceea uneori este foarte dificil sa-ti protejezi trandafirii, oricat de bine i-ai ingriji.

Sporii se pot raspandi, de exemplu, din gradina vecinilor. Sau, se poate ca atunci cand cumperi un rasad, in ciuda unei inspectii amantuntite, sa treci cu vederea anumite boli.

  • Patarea neagra – poate fi recunoscuta dupa petele negre care apar pe partea superioara a frunzelor. Planta isi pierde treptat puterea si nu mai creste, ba chiar se ofileste, iar frunzele incep sa cada.
  • Rugina trandafirului – se manifesta prin aparitia unor pete portocalii pe partea inferioara a frunzelor. Pot aparea pete chiar si pe muguri.
  • Fainarea – apar pe frunze si muguri pete cu forme neregluate. Cand este atacata de aceasta boala, planta inceteaza sa mai creasca si nu infloreste.

Cum putem proteja trandafirii?

Este foarte important sa alegi cu atentie rasdurile si locul de plantare. Locul ar trebui sa fie aerisit si luminos. Udarea trebuie facuta doar la radacina, frunzele nu trebuie udate.

Daca nu suntem atenti si udam frunzele trandafirilor, exista riscul sa se creeze un microclimat umed, favorabil dezvoltarii bolilor fungice.

De asemenea, trebuie sa fertilizam regulat trandafirii cu ingrasaminte concepute special pentru ei. Ca masura preventiva, ar trebui sa folosim si spray-uri fungicide care previn aparitia si raspandirea bolilor fungice.

La inceputul lunii iunie ar trebui sa pulverizam trandafirul cu un fungicid. Cu un astfel de spray putem trata atat rasadurile de trandafiri pe care le avem in patul de flori, cat si rasadurile cultivate in ghivece.

Ar fi bine sa folosim doar spray-uri care contin o substanta cu efect preventiv si una cu efect terapeutic.

trandafiri infloritiStropim trandafirii de 3 ori pe an cu spray antifungic. Prima data in iunie si apoi la 10-21 de zile distanta – dupa cum este necesar.