Stiai ca sfecla este un aliment cu multiple beneficii pentru sanatate? Aceasta stimuleaza sistemul imunitar, detoxifica ficatul si are efect antiinflamator. Avem o multime de motive sa o consumam. In suc sau in salata, este delicioasa si plina de substante nutritive esentiale.
Sfecla este o legume dulce cu multe calitati nutritive. Consumul regulat de sfecla, poate imbunatati sanatatea. Iata de ce trebuie sa adaugi aceasta leguma in dieta ta.
Intareste sistemul imunitar
Un studiu a dovedit ca sfecla este excelenta pentru sistemul imunitar. Fiind bogata in vitaminele C si B, magneziu si mangan, actioneaza ca un scut imunitar.
Echilibreaza tensiunea arteriala
Sfecla regleaza nivelul nutrientilor din alimente care sunt transformati in oxid nitric, o substanta care dilata vasele de sange. Prin urmare, acest proces imbunatateste circulatia sangelui si scade tensiunea arteriala.
Protejeaza si detoxifica ficatul
Cantitatea mare de polifenoli din sfecla ajuta la curatarea ficatului de reziduuri. Fiind bogata in antioxidanti, lupta impotriva radicalilor liberi, daunatori organelor.
Are proprietati antiinflamatorii
Este dovedit stiintific ca sfecla are proprietati antiinflamatorii. Betalaina este principalul agent activ care permite acestui aliment sa protejeze organismul impotriva inflamatiei si bolilor.
Creste rezistenta fizica
Sucul de sfecla ar trebui consumat inainte de a incepe o activitate sportiva. Datorita transformarii substantelor nutritive in oxid nitric, sfecla ofera mai multa rezistenta in timpul exercitiului.
Combate obezitatea
Continutul de fibre si nutrienti din sfecla ofera o senzatie de satietate, care ar putea preveni poftele nocturne. Daca doresti sa slabesti, nu ezita sa adaugi sfecla in salate sau sa o consumi sub forma de suc.
Afrodisiac natural
Sfecla poate actiona ca un adevarat afrodisiac. La fel ca ghimbirul, poate ajuta la prevenirea disfunctiei erectile. Conform unui studiu, sfecla actioneaza asupra libidoului, deoarece dilata vasele de sange, imbunatatind functia acestora si facilitand astfel erectia.
Sfecla fermentata
Fermentarea sfeclei este o modalitate de a conserva valoarea sa nutritionala, prin reducerea aportului de zahar. Aceasta actiune creste, de asemenea, numarul de enzime care tind sa scapa odata cu inaintarea in varsta. Acestea sunt esentiale pentru a lupta impotriva bolilor cronice.
Ingrediente:
- 2 bucati de sfecla
- Apa plata
- 3 linguri zeama de muraturi
- 1/2 lingurita de sare grunjoasa
Mod de preparare:
Fierbem apa si o lasam sa se raceasca. Punem sfecla intr-un borcan si turnam apa peste ea, astfel incat sa umplem o treime din borcan. Adaugam zeama de muraturi si sarea. Nu trebuie sa umplem borcanul, pentru ca nu-l mai putem agita.
Pastram borcanul la temperatura cemerei timp de o saptamana. Cand lichidul devine rosu si incep sa apara bule, inseamna ca sfecla a fermentat.
Consumul de sfecla nu este recomandat persoanelor cu probleme renale sau hemocromatoza.